ALERTĂ. Transporturile de animale și carne, blocate în punctele vamale din Caraș-Severin!

Autoritățile din Caraș-Severin blochează transporturile de carne în punctele de trecere a frontierei. Chiar și mijloacele de transport goale sunt verificate la sânge pentru a se evita infestarea animalelor din România cu dermatoză nodulară contagioasă.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin a luat măsuri în toate punctele de trecere a frontierei din județ pentru a împiedica infestarea animalelor din România cu dermatoză nodulară contagioasă. Boala este virală, iar în momentul în care un singur animal bolnav ajunge în contact cu altele sănătoase, întregul efectiv trebuie eliminat.

Ca măsură de prevenire, autoritățile cărășene opresc toate transporturile de bovine, indiferent dacă este vorba despre animale vii sau de carnea lor. „La nivelul Direcției Sanitare Veterinare a fost întocmit un protocol cu autoritatea vamală, implicit cu Biroul Vamal Naidăș, în sensul că am pus la dispoziția biroului vamal trei oameni pentru a asigura permanența în Punctul de Trecere a Frontierei Naidăș. Ca atribuții de serviciu a personalului: verificarea tuturor celor care trec frontiera la Naidăș pentru a elimina orice fel de risc de apariție a dermatozei nodulare contagioase la bovine pe teritoriul județului Caraș-Severin și implicit pe teritoriul României. Toate produsele de origine animală sunt confiscate, deci nu dăm voie să intre pe teritoriul României”, a declarat Dorin Imbrea, director executiv adjunct al DSVSA Caraș-Severin.

Toată carnea care ajunge din Serbia sau Bulgaria în Vama Naidăș este confiscată, depozitată într-o cameră frigorifică și direcționată spre o unitate de incinerare. Nici măcar mașinile goale, dar care au ca destinație transportul de bovine sau carne de bovine nu trec de autorități decât după o verificare amănunțită. „Sunt verificate și mijloacele de transport animale vii, goale, care intră pe teritoriul României. Se verifică documentația însoțitoare, inclusiv actul de dezinfecție a mașinii și acolo unde sunt găsite neconformități, fie sunt întoarse să refacă acea dezinfecție, fie sunt permise”, a subliniat Dorin Imbrea.

Restricția se aplică și în cazul transporturilor navale, astfel că DSVSA Caraș-Severin a detașat un reprezentant și în portul Moldova Veche, acolo unde, chiar dacă transporturile de animale vii sau carne sunt mai puține, se vor aplica aceleași măsuri de verificare. „Toate navele care acostează și solicită acele revizii vamale, împreună cu autoritatea navală, autoritatea vamală și Poliția de Frontieră, este solicitat și medicul veterinar pentru a împiedica orice fel de introducere de produse de origine animală pe teritoriul județului și implicit pe teritoriul României”.

Aceste măsuri impuse constituie un efort din partea DSVSA Caraș-Severin, pentru că organigrama instituției nu include personal care să fie permanent în aceste puncte de trecere a frontierei. Atribuțiile celor detașați au fost preluate de restul personalului, însă DSVSA face un apel către persoanele care vin dinspre Serbia sau pleacă din țară să nu transporte animale sau produse de origine animală din specia bovinelor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/