Alertă pe Dunăre! Autoritățile anunță o nouă poluare

O nouă poluare a apelor Dunării a fost identificată în această dimineață. Apele Române, Garda de Mediu și Căpitănia Portului Moldova Veche sunt în alertă pentru a stopa extinderea petei apărute pe suprafața apei. Se preconizează că ar fi vorba despre un produs petrolier.

„Este o poluare cu un produs petrolier, probabil din apă de santină, în zona Pârvareca. O parte din pată s-a deplasat spre zona Moldova Veche. Nu știm care vas a aruncat apa de santină, dar intervenim. Cred că până deseară eliminăm efectele acestei poluări. Intervenim cu material absorbant și baraje de retenție”, declară Vilhelm Szabo, inginer-șef în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.

Apa de santină este folosită pentru balastarea navelor, iar atunci când nu mai este necesară, unele vase o aruncă direct în Dunăre, fără a o descărca în port, operațiunea fiind posibilă doar contra cost. În prezent, este vorba despre o pată cu o suprafață de 800 de metri lungime și 100 de metri lățime, fiind considerată o poluare medie.

Deocamdată, se intervine cu formația de la Moldova Nouă a Apelor Române, care are stoc local pregătit de material absorbant și se acordă sprijin și de la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reșița. Materialul absorbant este un soi de rumeguș care conține o bacterie, rolul ei fiind acela de a „consuma” produsul petrolier și a-l depune la fundul apei.

În ceea ce privește sursa poluantă, din dispoziția Gărzii de Mediu, Poliția de Frontieră verifică punctul de intrare a Dunării în Baziaș, iar Parcul Porțile de Fier face verificări de la punctul de acostare cu barca. „Principalul suspect” este un vapor care se află în apele sârbești.