Proiectele de sute de milioane de euro care ar trebui să aducă civilizația occidentală în Caraș-Severin se implementează defectuos și cu mare întârziere, administrațiile publice nu mai pot plăti pentru erorile managerilor de proiecte, iar firmele care gestionează deșeurile nu mai golesc începând de marți containerele!
Sorin Simescu, directorul general al Green Ecobauer, operatorul care se ocupă momentan cu gestionarea deșeurilor în județ, a avertizat astăzi cu privire la o situație de criză în care va intra Caraș-Severinul începând de marți dimineață. Practic, în toate localitățile există riscul să se înalțe munți de gunoaie și să ne mănânce șobolanii. Și asta, fără ca vreunei instituții publice să-i pese, după cum a prezentat situația directorul Green Ecobauer! „E o problemă care, cred eu, în cel mai scurt timp va deveni o problemă de sănătate publică pentru toți locuitorii județului! De marți vom fi în imposibilitatea de a mai ridica gunoiul!”, a avertizat Simescu.
Soluție de avarie
Consiliul Județean Caraș-Severin a atras mult peste o sută de milioane de euro pentru implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor în județ, numai că proiectul se derulează foarte greoi, termenul de finalizare a fost deja depășit, iar condițiile impuse prin caietul de sarcini operatorilor fac ca aproape nicio firmă să nu fie interesată de această afacere. În aceste condiții, până la finalizarea deponeului de la Lupac, amânată pentru finele lunii iunie, și pentru că toate celelalte haldine din județ s-au închis mult prea repede, s-a căutat o soluție de avarie. Așa a apărut SC Green Ecobauer, care preia deșeurile de la operatorii din localitățile județului, la punctul de lucru din Dealul Lupacului, le prelucrează biomecanic, le sortează, recuperează materialele reciclabile, iar ce rămâne transportă mai departe la un deponeu final autorizat. Este o soluție scumpă, dar e cam singura!
Gunoiul cărășenilor, la Vulcan, Horezu și Craiova
La Lupac ajung cam 100-120 de tone de gunoi în fiecare zi. De aici, mai departe, era transportat într-o primă fază la deponeul de la Vulcan. Numai că, la scurt timp, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a interzis ca acolo să mai ajungă vreun transport cu deșeuri din alt județ. S-a ajuns astfel la Horezu, dar și această variantă a căzut după vreo trei săptămâni. De data aceasta, la intervenția APM Vâlcea, care a aplicat și firmei conduse de Simescu o amendă de 600 de milioane de lei vechi. În momentul de față, deșeurile din Caraș-Severin se duc la Craiova, dar nici aici nu se știe pentru cât timp. Și, oricum, transportul și depozitarea lor aici se fac la alte prețuri, mult mai mari. Dacă pică și varianta Craiova, atunci, cel mai probabil, se va apela la un deponeu și mai îndepărtat. Deci, costuri și mai mari! Problema este însă că nici actualele tarife nu sunt pe placul administrațiilor publice locale, care nu pot sau nu vor să plătească pentru acest serviciu.
Nu se mai ridică gunoiul!
Directorul general al Green Ecobauer susține să societatea are de încasat aproximativ 8 miliarde de lei vechi de la operatorii care colectează gunoiul din localitățile județului, operatori care se plâng că nu au cum să plătească atât timp cât primăriile nu-și onorează la rândul lor obligațiile. Practic, vorbim de un lanț, în care prima verigă ar fi administrațiile publice locale. Dacă acestea nu plătesc la timp, în mod inevitabil se ajunge la blocarea activității. „Nu vreau să pară că e ceva electoral, dar e o problemă gravă, un blocaj. Joi a apărut un blocaj la nivelul municipiului Reșița, am fost obligați să închidem porțile haldinei. Din motive economice nu mai putem gestiona această situație. Problemele au început acum șase luni, demersuri s-au făcut din decembrie, dar în zadar. Sunt datorii ale primăriilor și de acum un an și jumătate. Eu fac un apel pentru sensibilizarea primarilor, pentru că, de marți, nu se va mai ridica gunoiul din localități, iar noi nu vom mai putea primi niciun transport la Lupac, pentru că nici noi la rândul nostru nu-l vom mai putea duce la Craiova”, a explicat Simescu.