Alegeri în primării din cauza infracţiunilor!

stiri electorale vot caras-severin

Locuitorii mai multor comune cărăşene vor ieşi din nou la vot, la mai puţin de doi ani de la data când şi-au ales primarii.

Condamnarea definitivă pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări şi încarcerarea în penitenciar a primarului Pojejenei, Omer Radovancovici, a dus la organizarea de noi alegeri în comuna de la Dunăre. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla anul acesta în mai multe localităţi din Caraş-Severin, care sunt conduse din postura de edili-şefi de urmăriţi penal, judecaţi sau chiar condamnaţi de instanţele de fond.

Cel mai repede ar putea ieşi la urne locuitorii comunei Prigor. Condamnarea definitivă pentru trafic de influenţă a primarului Pavel Verindeanu a dus automat la pierderea mandatului de către acesta. Deocamdată, viceprimarul Vintilă asigură interimatul, dar MAI trebuie să anunţe data organizării alegerilor, asta dacă nu cumva Verindeanu va contesta decizia prefectului.

Primari care au probleme cu legile penale sunt însă în multe comune din judeţ, astfel că e foarte posibil ca şi aceştia să fie suspendaţi prin ordin al prefectului Silviu Hurduzeu în momentul pronunţării sentinţelor definitive. Ioan Borduz, primarul Fîrliugului, e judecat pentru deturnare de fonduri şi va pleda vinovat. Ion Velescu, edilul-şef al comunei Luncaviţa, e judecat pentru abuz în serviciu şi dacă va fi găsit vinovat şi condamnat va spune şi el adio primăriei. Petru Vela, de la Armeniş, a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională pentru Integritate şi a ajuns în instanţă. Ion Scorobete, primarul Zăvoiului, ajunge curând în faţa instanţei supreme pentru a afla sentinţa definitivă într-un dosar de corupţie care datează de pe vremea când era viceprimar. E vorba de celebrul dosar în care e instrumentată şpaga de 50.000 de euro pe care omul de afaceri Romeo Dunca a plătit-o pentru a reuşi să dezvolte un proiect montan. Mihai Radan, primarul Caraşovei, a fost găsit vinovat de ANI pentru conflict de interese. S-ar fi întâmplat asta pe vremea când era deputat. Petru Lorinţ, de la Domaşnea, apare într-un dosar instrumentat de DNA. A fost reclamat pentru abuz în serviciu ca urmare a scandalului legat de atribuirea păşunilor crescătorilor de animale.

Anul acesta e foarte posibil să fie alegeri şi la Brebu. Primarul Viorel Roşca a fost condamnat deja de instanţa de fond pentru trafic de influenţă într-unul din dosarele APIA. Cu fostul director APIA, Romică Anculia, au fraudat fonduri europene şi primarii din Forotic, Grădinari şi Slatina Timiş, susţin procurorii DNA. Astfel, Ion Stoia, Ion Moşoarcă şi Gheorghe Roma sunt judecaţi la Tribunalul Arad pentru luare de mită. Cu toţii riscă să fie condamnaţi şi să spună la revedere primăriilor pe care le conduc în prezent.

Organizarea de noi alegeri nu înseamnă numai foarte mulţi bani cheltuiţi de la bugetul public, ci arată foarte clar şi modul în care se face administraţie publică locală în Caraş-Severin, dar şi motivele pentru care unii ar face orice să pună mâna pe o primărie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/