Alegerea lui Cosmin Tabără în funcția de viceprimar al Timișoarei, amânată încă o dată. Tabără: „Vreau să fie totul, până la ultima virgulă, reglementat corect”

Liderii grupurilor politice din CL Timișoara au agreat, împreună cu Dominic Fritz, amânarea ședinței de consiliu local în care ar fi trebuit să fie votat liberalul Cosmin Tabără în funcția de viceprimar al Timișoarei. Tabără spune că la mijloc este o interpretare legală potrivit căreia viceprimarii trebuie aleși după validarea tuturor consilierilor locali. 

CL Timișoara nu este deocamdată complet, după ce Sebastian Răducanu (PSD) a renunțat la funcție, fiind ales senator. În locul său va veni Ioan Szatmari, dar deocamdată mandatul său nu a fost validat de instanță. După validare, Szatmari trebuie să depună jurământul.

Potrivit Codului Administrativ, „viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.” De asemenea, „exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărâre a consiliului local.”

Pe de altă parte, potrivit OUG 190/2020, „alegerea vicepreședinților de consilii județene, a viceprimarilor, inclusiv cei ai sectoarelor municipiului București, se va face după validarea tuturor mandatelor și depunerea jurământului, în condițiile legii, de către toți consilierii județeni/locali.”

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

„Am stabilit de comun acord amânarea ședinței pentru că există o problemă legală și eu vreau să fie totul, până la ultima virgulă, reglementat corect. Nu e complet consiliul local din cauza nevalidării consilierului din partea PSD, care vine supleant în locul lui Sebastian Răducanu. Există o interpretare legală care spune că viceprimarii trebuie aleși după validarea tuturor consilierilor locali. Există posibilitatea ca în calitate de viceprimar, că sunt eu sau altul, să semnez câteva acte care ar putea fi atacate în instanță și ar bloca activitatea primăriei.”, a declarat Cosmin Tabără.

Potrivit lui Tabără, dosarul de validare pentru mandatul lui Szatmari a fost înregistrat la Judecătoria Timișoara în 30 decembrie. După ce va fi validat, există un termen de atac a deciziei instanței de 3 zile de la comunicarea acesteia. Abia apoi, Szatmari poate depune și jurământul.

publicitate si promovare online banner maxagro