„Albumul Străduinței și al Suferinței”: sute de fotografii cu specialiști din prima linie! Mesajul unui cadru medical din Timișoara: „Orice gest devine de 10 ori mai greu de făcut cu aceste echipamente”

Chipuri ascunse sub măști de protecție și viziere, medici și asistente îmbrăcate în combinezoane, mâini deshidratate și gânduri transmise de pe „fontul COVID-19” – asta cuprinde „Albumul Străduinței și al Suferinței” lansat de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Profesioniști din toată țara, aflați în prima linie, au trimis fotografii în timp ce își desfășurau activitatea în spitalele pline de pacienți care au contactat SARS-Cov-2. Alături de poze, mai multe cadre medicale au transmis și câte un mesaj. „Respect pentru munca noastră, pentru noi…asteptăm același feedback și din partea populației”, a scris Roxana, de la Spitalul Județean Timișoara.

Carmen Galiciu, de la aceeași unitate sanitară spune că fotografia a fost făcută în interiorul Departamentului de Radiologie intervențională. „Pacient cu Accident Vascular Cerebral, incepută trombectomia. S-a lucrat greu în costumele de protecție și halatele de plumb: ochelari aburiți, transpirație intensă din primele minute de la îmbrăcarea costumului, efect de saună, respirație îngreunată de măștile FFP, comunicare dificilă din cauza măștilor, deschidratare și sete intensă. Colegii ATI-iști știu ce înseamnă cod de stroke și cât de repede trebuie intervenit, unde orice minut contează căci <<time is brain>>. Orice gest medical care este efectuat de rutină în munca noastră devine de 10 ori mai greu de făcut cu aceste echipamente de protecție, în mod special din cauza condensului de pe interiorul ochelarilor care îți limitează câmpul vizual. Cu toate dificultățile, satisfacția a fost foarte mare la final. Pacientul a recuperat deficitul motor. O întreagă echipă multidisciplinară a contribuit la acest lucru. Ce contrează cât de greu a fost? Salutări și aveți grijă de voi”, a transmis Carmen Galiciu.

Din județul Timiș au fost trimise fotografii și de la Spitalu Orășenesc Sânnicolau Mare, Clinica de Psihiatrie, dar și de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Albumul a adunat deja 721 de poze, iar cei mai mulți salariați aflați în linia întâi spun că nu știu cât vor mai rezista, dar cu toate acestea nu se dau bătuți.

„Parcurgerea albumului, fotografie cu fotografie, poate transmite tuturor cetățenilor gândurile și sentimentele salariaților din sănătate, facilitând înțelegerea mai adecvată a ceea ce se întâmplă. <<Albumul Străduinței și al Suferinței>> reprezintă totodată un suport vizual, adecvat noului context, pentru solicitările pe care Federația <<Solidaritatea Sanitară>> le-a înaintat în mod repetat Guvernului privind măsurile de protecție și recompensă a salariaților din sănătate. Solicitările noastre vizează o reformă reală a condițiilor de muncă a salariaților aflați în prima linie a luptei împotriva COVID-19 și realizarea unui plan național de protecție, bazate pe negocierea condițiilor de desfășurare a activităților corespunzător noului context. Considerăm că în acest moment este necesar un program integrat de intervenție în sprijinul salariaților din sănătate, care să acopere toate domeniile afectate negativ de impactul COVID-19”, au transmis reprezentanții Federației.


fbt


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/