Ajutor umanitar pentru romii din Ucraina

giving canned food to refugee girl

Asociația Nevo Parudimos implementează în perioada aprilie-iulie 2022 un amplu proiect care vizează crearea unei „infrastructuri” de ajutor pentru migranții de etnie romă din Ucraina și pentru cei care decid să rămână în țară pe timpul războiului.

Asociația Nevo Parudimos, împreună cu partenerii Roma Women Platform “ROMNI” și International Charitable Organization Roma Women’s Fund ‘Chiricli’, a pus bazele unui hub de ajutor umanitar pentru romii din Ucraina.

„Prin acest proiect dorim să dezvoltăm un Hub Umanitar care vizează romii din Ucraina prin centralizarea și coordonarea eforturilor depuse deja de societatea civilă romă din întreaga Europă în oferirea de sprijin umanitar comunităților de romi din Ucraina pe timpul războiului cu Rusia. Inițiativa noastră vine ca răspuns la necesitatea unui efort concret și coordonat pentru ajutorarea etnicilor romi ucraineni care în acest moment lipsește cu desăvârșire.”, spun reprezentanții Nevo Parudimos.

De la începutul războiului din Ucraina, peste 5 milioane de oameni au părăsit țara, numărul romilor fiind însă infim, în majoritatea cazurilor romii fiind ultimii oameni care și-au abandonat casele pentru a scăpa de război. Acest lucru este cauzat de lipsa de resurse, lipsa de informații și lipsa documentelor de identificare. „Acești oameni au nevoie de sprijin în Ucraina și, de asemenea, în țările spre care au migrat, dar în care trăiesc fără resurse, fără siguranța zilei de mâine și se lovesc adesea de discriminare.”

Proiectul se va axa pe trei componente:

  • coordonarea ajutorului umanitar prin România/Moldova către Ucraina pentru a furniza alimente, medicamente și alte produse de care au nevoie persoanele de etnie romă pentru viața de zi cu zi;
  • coordonarea acțiunilor de sprijin și comunicare cu părțile interesate să ajute în a sprijini persoanele de etnie romă să părăsească Ucraina și să vină spre România, Moldova sau alte state UE;
  • monitorizarea și ținerea sub control a fenomenului de discriminare și încălcare a drepturilor omului cu care se confruntă romii în Ucraina și migranții romi.

„Mai concret, dorim să creăm o infrastructură și un sistem de coordonare care să faciliteze livrarea de ajutor umanitar comunităților de romi aflate în nevoie din Ucraina, precum și refugiaților romi ucraineni din România și Moldova”, spun cei de la Nevo Parudimos. Acest lucru va fi posibil prin stabilirea unei infrastructuri complete pentru a furniza ajutor umanitar prin trei puncte de trecere a frontierei:

  • regiunile Galați/Tulcea și Odesa (traversare în jurul Tulcei)
  • regiunile Siret/Suceava și Cernăuți
  • regiunile Iaşi/Sculeni şi Sculeni din Moldova/Ungheni

Se mai dorește înființarea unui depozit de primire în România și unul în Moldova pentru transporturi de ajutor umanitar din diferite părți ale Europei, plus transport de frontieră către locații din Ucraina și stabilirea a două huburi pentru livrarea de ajutor umanitar în regiunea Odesa și regiunea Cernăuți.

De asemenea, se are în vedere crearea unui sistem de coordonare prin telefon:

  • linie telefonică în Ucraina pentru colectarea și coordonarea cererilor de sprijin din partea comunităților de romi vulnerabile și excluse; coordonarea transporturilor de livrare și distribuție în Ucraina.
  • linie telefonică pentru monitorizarea încălcării drepturilor omului.
  • linie telefonică în România pentru a oferi sprijin refugiaților ucraineni în a găsi un adăpost în România sau pentru a călători în străinătate și pentru a se coordona cu partenerii locali și internaționali pentru a ajuta refugiații.
  • linie telefonică în Moldova pentru a oferi sprijin refugiaților ucraineni în a găsi un adăpost în Moldova, România sau pentru a călători în străinătate.

Acest sistem de coordonare poate sprijini, de asemenea, evacuarea în siguranță a romilor din Ucraina în alte țări și monitorizarea încălcării drepturilor omului.

Perioada de implementare a proiectului este 15 aprilie – 14 iulie 2022, finanțarea fiind asigurată de Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund al Statelor Unite, cu sprijin din partea DG NEAR a Comisiei Europene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/