Tinerii lugojeni care vor să muncească vor beneficia de ajutor din partea Primăriei Municipiului Lugoj, în vederea încadrării în câmpul muncii.
Primăria Lugoj este decisă să acorde sprijin pentru locuitorii orașului cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 24 de ani, care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională, categorie denumită generic NEET (acronimul pentru formularea „Not in Education, Employment or Training”). Aceștia pot beneficia de consiliere educațională și profesională, de posibilitatea de a urma un curs de formare profesională (gratuit), de prime de inserție, de activare și alte beneficii dacă decid să se angajeze.
Tinerii aflați în situația de mai sus au posibilitatea de a fi cooptați într-un proiect european în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU), intitulat INTESPO – Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare. La nivel național, obiectivul INTESPO este înregistrarea a minimum 200.000 de tineri NEETs inactivi din Romania, în special, tinerii NEETs aflați mai departe de piața muncii, cu nivel scăzut de competențe și/sau cu dificultăți în ceea ce privește integrarea socială.
„Invităm persoanele interesate să transmită intenția lor de a fi cooptați în acest proiect printr-o cerere depusă la registratura Primăriei Municipiului Lugoj, camera 7, sau prin transmiterea la una dintre adresele de e-mail: contact@primarialugoj.ro sau intespo@edu.gov.ro a următoarelor date: numele și prenumele, domiciliul, numărul de telefon mobil, e-mail.”, informează reprezentanții Primăriei Municipiului Lugoj.
Se estimează că în România există aproximativ 400.000 de tineri NEET (în baza de date furnizată de Serviciul Public de Ocupare există între 40.000 și 70.000 de tineri, numărul fiind mai mare după examenul de bacalaureat și scăzând destul de rapid după acesta). Proiectului INTESPO a fost implementat în România la data de 26 septembrie 2017 și se va încheia în 24 septembrie 2021. Valoarea totală a proiectului, la nivel național, este de 213.636.395,25 lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 180.384.614,23 lei, iar finanțarea națională este de 33.251.781,02 lei.