Deschisă o săptămână! Primăria Lugoj va organiza piața de miei

Reprezentanții administrației locale încearcă să vină în sprijinul lugojenilor și vor să permită organizarea pieței de miei în preajma sărbătorilor pascale.

Deși inițial anunțase că sunt greu de îndeplinit condițiile cerute de Direcția Sanitar Veterinară, primarul Claudiu Buciu a declarat că va face tot posibilul să permită comercializarea mieilor în zona pieței, astfel încât lugojenii să nu mai bată drumurile către fermele din apropiere pentru a-și achiziționa animalele.

„Facem tot posibilul să deschidem piața de miei, de aceea am cerut să mi se prezinte condițiile pe care trebuie să le îndeplinim, pentru a respecta cerințele legii. O să stabilim perioada cât va fi deschisă, în Săptămâna Mare, înaintea Paștelui.”, ne-a declarat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Și la Făget s-ar putea lua măsura organizării tradiționalei piețe. Conform primarului Marcel Avram, „o hotărâre în acest sens se va lua în ședința de consiliu local de vineri, 23 aprilie”. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș oferă, în acest sens, autorizații temporare pentru perioada 21 aprilie-1 mai. Prețurile în gospodăriile crescătorilor pot ajunge în perioada viitoare și până la 25-30 de lei kilogramul la carcasă și între 15 și 17 lei, la animalul viu. În zona Lugoj-Făget-Buziaș există un efectiv de circa 170.000 de ovine, iar în „vremurile bune”, înaintea Paș­telui, oierii ieșeau pe piață cu efective care se ridicau și la 70.000 de miei.

Controale peste controale

Pentru a nu apărea probleme, DSVSA Timiș va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar. Vor fi vizate activităţile de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe întreg teritoriul judeţului Timiș. Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare.