Colindul, cel mai însemnat obicei al sărbătorilor de iarnă!

Cu propriile datini şi obiceiuri, credincioşii din întreaga lume sărbătoresc Naşterea Domnului. Chiar dacă tradiţia sau originea multor ţări s-a pierdut în negura vremilor, frumuseţea acestora oferă un plus de mister sărbătorilor de iarnă.

Banatul, un spaţiu multicultural, ne surprinde prin multitudinea de tradiţii şi obiceiuri înrădăcinate în zonă. Excepţie nu face nici Sărbătoarea Crăciunului, de care sunt legate credinţe populare vechi, specifice fiecărei etnii ce trăieşte aici. Una dintre cele mai importante festivităţi ale Crăciunului românesc o reprezintă colindul. În unele sate din zonă tradiţiile vechi de secole se mai păstrează şi astăzi, aşa că, la colindat, din casă în casă, merg atât copiii, cât şi cetele de tineri.

Colindul vine de la Betleem, acolo unde păstorii au auzit mesajul divin adus de cetele îngereşti ca mărire Lui Dumnezeu şi între oameni bunăvoire. Colindul nu este o baladă sau un cântec, ci, de fapt, este scris sub inspiraţie dumnezeiască. De aceea, în tradiţia bisericii noastre creştine, la toate lăcaşele de cult, în această perioadă sfântă şi înălţătoare, se aud colindele sfinte, dar şi cântările duhovniceşti. Colindul pentru noi este cea mai sublimă cântare bisericească, cea mai mare bucurie pe care a adus-o Dumnezeu prin Naşterea Pruncului Iisus Hristos”, a explicat pentru Express de Banat unul dintre preoţii cărăşeni.

În general, în prima zi de Crăciun, colindătorii merg cu „Steaua”, amintind de astrul pe care l-au urmat Cei Trei Magi, pentru a ajunge la locul unde s-a născut Pruncul Iisus. Un alt obicei este cel al „Viflaimului” sau „Irozii”. În unele sate se păstrează şi un alt obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb pentru a avea o recoltă foarte bună în anul următor. Tot în Banat, există şi obiceiul ca sub faţa de masă pe care se vor aşeza bucatele sărbătoreşti să se pună fire de fân şi seminţe de grâu, porumb sau floarea-soarelui, care se dau apoi la vite, ca să aibă casa linişte şi bogăţie.

Tradiţia spune că cel care primeşte colindul va fi binecuvântat şi va avea numai noroc în anul care vine.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/