Asociația Educație pentru Comunitate Teregova a implementat, în perioada 2 – 11 iulie, schimbul de tineri din cadrul proiectului Erasmus+ „Agricultura ecologică – oportunități de antreprenoriat pentru tinerii din mediul rural”(2021-2-RO01-KA152-YOU-000041019).
Activitatea a reunit 45 de tineri din România, Macedonia, Spania, Turcia și Bulgaria care timp de o săptămână au folosit metode ale educației non-formale pentru a face schimb de idei și a dobândi noi cunoștințe pe tema agriculturii ecologice și oportunitățile pe care le au în comunitățile rurale din care provin de a-și deschide o afacere de succes.
Ideea acestui proiect are la baza contextul pandemic care a dus la diminuarea sau încetarea activităților din diverse domenii ale economiei. Drept urmare, numeroase persoane, mai ales tinere, și-au pierdut locurile de muncă. Conform statisticilor AJOFM din județul Caraș-Severin, rata șomajului la sfârșitul lunii august 2021 a fost de 2,99%. Din totalul de 3.189 de șomeri, 1.337 provin din mediul urban și 1.852 din mediul rural. Cei mai mulți șomeri provin din comunitățile rurale și sunt tineri, astfel că acest proiect a venit ca o oportunitate pentru tinerii din mediul rural de a dobândi cunoștințele și motivația necesară de a valorifica mediul din care provin și a deveni independenți profesional și economic.
Scopul proiectului a fost acela de a stimula implicarea civică a tinerilor în dezvoltarea comunităților rurale prin promovarea agriculturii ecologice și a antreprenoriatului în acest domeniu.
La finalul experienței în România, tinerii participanți în proiect au dezvoltat împreună cinci planuri de afaceri sustenabile care ar putea fi aplicate de către ei sau alți tineri din comunitate, în mediul rural.
Sub egida aceluiași proiect, pe data de 23 septembrie 2022 – Ziua Europeană a Produselor Ecologice, vor fi organizate, în toate cele 5 țări partenere, activități publice pe tema proiectului cu tineri din comunitatea locală.