Agricultura din Timiș, încotro? „Fermierii nu sunt ajutați deloc de administrație”

Agricultura din Timiș, pe agenda USR! Cristian Moș propune un parteneriat între Universitatea de Științe Agricole, administrație și fermieri pentru a rezolva problemele cu care se confruntă agricultorii.

Lipsa unui plan pentru rezolvarea problemelor din agricultura județului a fost sancționată de Cristian Moș. Useristul spune că fermierii nu sunt ajutați să își vândă mărfurile și există piedici pentru investiții care i-au făcut pe agricultori nevoiți să-și dea terenurile în arendă. „Nu există o strategie la nivel de județ. Fermierii iau fonduri și fac investiții fără să aibă o strategie sau cineva să îi ajute cu o strategie din spate. Ca exemplu, dacă toată lumea ia fonduri să cultive mazăre, toți cultivă și piața va fi saturată. Prețul pentru mazăre va scădea și automat nu existe un profit din acest domeniu al agriculturii. Fermierii nu sunt ajutați deloc de administrație să își vândă mărfurile. Nu există o strategie pentru piețele volante din județul Timiș pentru ca micii fermieri să ajungă la ele. Am întâlnit un tânăr care a venit din străinătate, a dorit să facă o investiție în agricultură, dar, din cauza piedicilor pe care le-a întâlnit, și-a închis afacerea și a plecat. Mulți fermieri au renunțat la agricultură și și-au dat terenurile în arendă pentru că nu au rezistat”, a declarat Cristian Moș.

Președintele USR Timiș propune un parteneriat între cele trei entități principale din cadrul agriculturii. Centrul universitar, fermierii și administrația ar trebui să colaboreze astfel încât administrația să țină legătura cu fermierii pentru a îi ajuta în obținerea unor informații de la profesorii universitari. Moș dă ca exemplu modul în care sistemul funcționează în străinătate și își dorește repunerea în mișcare a Camerei Agricole care funcționa când România era „Grânarul Europei”. „Latura universitară ajută enorm ca cercetare în domeniul agricol. Avem specialiști acolo care ar trebui implicați. Există diferențe între problemele micilor și marilor fermieri, dar cei din mediul universitar pot să ne ajute. Cei din administrație nu ar trebui să fie niciodată oameni politici, ar trebui să fie tehnocrați care să ajute și să fie aproape de fermieri. Când România era grânarul Europei, în perioada interbelică, exista Camera Agricolă, cum există în Franța, America sau Germania. În clipa de față, cei care decid acolo sunt fermierii, universitatea și administrația, nu doar niște politruci din administrație. Mai mult decât atât, toate aceste organisme sunt neutre 100% din punct de vedere politic”, a explicat candidatul pentru președinția Consiliului Județean Timiș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/