Asociația Grupurilor Locale de Tineret s-a înființat în Caraș-Severin în anul 2006, la inițiativa membrilor Andrei Bălbărău, care este în prezent, președintele Asociației Cogito, și Costi Francu. Obiectivul principal al asociației este educarea tinerilor cu vârsta de până în 14 ani, după care aceștia pot deveni membri voluntari.
Filiala din Caraș-Severin se bazează în prezent pe 20 de tineri, care își dedică, în exclusivitate, viața copiilor din oraș, prin acțiunile pe care le organizează și promovează în rândul locuitorilor. “Organizăm, în principiu, activități non-formale pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani. Activitățile se desfășoară sub denumirea Educația prin joc și joacă”, a spus Petronela Bosâncean, coordonatorul asociației, care are sediul la Reșița. Cea mai apropiată acțiune în care se implică tinerii de la AGLT este renumita “Lets do it România!”. Voluntarii sunt de părere că trebuie să ia parte și să se implice activ în ecologizarea mediului, astfel încât, copiii cu care lucrează să aibă parte de un exemplu pozitiv în viața lor și să îi urmeze. O altă activitate, specifică AGLT, este promovarea voluntariatului în școli.
Tinerii iau unitățile de învățământ la picior și le explică elevilor de ce are nevoie lumea de acțiuni altruiste, cu atitudine și pozitive. “Trăim într-o lume capitalistă, în care punem pe primul loc prorpia noastră persoană. Tocmai de aceea trebuie să ne oprim din când în când în loc și să analizăm foarte bine ce ne dorim de la viață. Să ne dedicăm muncii și ritmului alert sau să încercăm să îi cunoaștem pe cei din jurul nostru și să îi ajutăm”, a adăugat coordonatorul Petronela Bosâncean. Ca să îi cunoască mai bine și pe ceilalți voluntari din țară, în această vară, membrii AGLT pleacă la Tulcea, unde vor sta cu corturile pentru câteva zile. “Discutăm despre acțiunile pe care le vom promova în toamnă și este un bun prilej să ne cunoaștem mai bine”, spune Petronela Bosâncean.
Sport pentru copiii cu dizabilități
Cea mai importantă acțiune a tinerilor este în această vară “Zilele sportului pentru Persoanele cu Deficiențe”. Aceasta este promovată de Ciprian Cuciureanu. “Obiectivul nostru principal sunt copiii, astfel că ne-am gândit că și cei cu deficiențe pot câștiga încredere în forțele proprii. Evident, sporturile la care se vor întrece copiii cu deficiențe, vor fi adaptate fiecărui handicap. Cred că este un lucru extraordinar și sper ca totul să iasă ca la carte”, a spus inițiatorul acțiunii, Ciprian Cuciureanu, membru al AGLT.