Băile Herculane, capitala culturii

Staţiunea Băile Herculane este, la acest sfârşit de săptămână, capitala literaturii, în general, şi a poeziei, în mod particular. Aici sunt în plină desfăşurare Colocviile Revistei de cultură, artă şi civilizaţie „Reflex”, ajunse, anul acesta, la cea de-a XII-a ediţie.

O ediţie cu totul specială, deoarece, după cum a afirmat redactorul-şef al revistei, poetul Octavian Doclin, „este primul an în care colcoviile au un caracter internaţional, datorat participării scriitorului austriac de origine română Hans Dama, dar şi a unei delegaţii numeroase de poeţi, editori şi traducători din Serbia, în frunte cu poetul Adam Puslojic, care este membru de onoare al Academiei Române”. Alături de oaspeţii de peste hotare, la lucrările colocviilor participă zeci de scriitori, poeţi, critici literari, editori de carte şi redactori de reviste literare din întreaga ţară.

Colocviile „Reflex” au debutat aseară, cu prezentarea revistelor şi a editurilor şi cu o serie de lansări de publicaţii şi volume din România şi Serbia. Ziua de astăzi a fost dedicată colocviului propriu-zis, tema propusă pentru comuincări şi intervenţii fiind „Terra Banatica-între Balcani şi Occident”, iar ultima zi va aparţine în exclusivitate oaspeţilor sârbi, cu prezentări de lucrări, reviste şi cărţi, dar şi cu recitaluri de poezie în limba sârbă.

Colocviile sunt organizate de Revista Reflex, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin.