UPDATE/FOTO Poezie la subiectul al III-lea!

Prima zi de Bacalaureat a dat startul emoțiilor în rândul elevilor. Obișnuiți cu camerele de supraveghere, candidații la bac sunt mai stresați de subiecte decât de orice altceva.

UPDATE, ora 11:00

Speranțele elevilor să nu le pice poezie la ultimul subiect din proba scrisă la Limba și literatura română s-au năruit. Varianta șapte din Bacalaureat a cuprins „Scrinul negru” de George Călinescu pentru primul subiect, iar cel de-al doilea a fost un text argumentativ despre un model în viață. La subiectul III, cel mai dificil, elevii au avut de comentat tema și viziunea dintr-o poezie de Ion Barbu, Lucian Blaga sau Tudor Arghezi, la alegere.

UPDATE, ora 09:00

Astăzi se desfășoară proba scrisă la Limba și literatura română, prima din seria bacalaureatului pe hârtie. Așadar, cei peste 2500 de elevi s-au adunat deja la cele opt centre de examinare din județ și așteaptă cu emoții mari să înceapă examenul. Pentru că la Evaluarea Națională subiectele la această probă au fost mai ușoare decât în anii precedenți, speranța printre elevii cărășeni este ca acest fapt să se aplice și la Bacalaureat.

Camerele de supraveghere nu mai sunt o problemă pentru elevi. Dacă la prima apariție a acestora în sălile de examen, elevii erau îngroziți, acum, după câțiva ani de când au fost amplasate, candidații nici nu le mai sesizează. „Nu sunt stresată de camerele de supraveghere. Dacă nu mă uit fix în ele, ca să le văd, uit că sunt acolo și mă concentrez pe foaia de examen. Emoțiile sunt mari mai ales că nici nu cunoaștem profesorii”, precizează pentru Express de Banat o elevă. „Nu am nicio treabă cu camerele video. Le-am avut și la competențe, și la simulare, deja ne-am obișnuit cu ele”, explică altă candidată la bacalaureat.

eleva bac eleve bac

Dintre cele trei puncte pe subiectul de astăzi de la Limba și literatura română, elevii se tem de ultimul, cel mai dificil și care presupune lectură multă. Astfel, printre preferințele elevilor sunt romanul și nuvela, și nicidecum poezia care este acceptată doar pentru prima parte a subiectului. „La prima parte mă descurc cu poezia, la al treilea subiect să nu pice, aș vrea mai tare romanul sau nuvela”, declară o elevă. Printre cei care se aflau în fața Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz”, a fost o candidată care a declarat că pentru al treilea punct de pe subiect ar dori să pice poezia, spre surprinderea și exclamațiile în cor ale colegelor sale.

eleve bac

Totuși, proba la matematică rămâne una dintre cele mai „periculoase” pentru elevi, ținând cont și de numărul mare al celor care nu au trecut această probă în anii precedenți. „La română e așa și așa, dar noi dăm și la matematică, acolo sunt cele mai mari emoții”, explică o elevă.

Rămâneți cu Express de Banat pentru a afla subiectele!