Afectarea pulmonară, vizibil mai gravă în cazul pacienților nevaccinați și infectați cu SARS-CoV-2! Comparația, în imagini de CT pulmonar

imagine 4
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Paturile din secțiile de ATI se ocupă mai repede decât în orice val pandemic, spun medicii, iar pacienții care ajung în această „ultimă stație” sunt în general nevaccinați. Afectarea pulmonară este una serioasă și poate fi ireversibilă în anumite cazuri.

Răspândirea mult mai rapidă a variantei Delta și apariția unor cazuri severe în rândul cetățenilor nevaccinați – sunt doar două dintre motivele care stau la baza supraaglomerării secțiilor de anestezie și terapie intensivă din țară.

În cazul persoanelor care aleg să se imunizeze cu unul dintre vaccinurile împotriva Covid-19 situația este cu totul alta, spun specialiștii. Diferențele se pot vedea în imagini de computer tomograf pulmonar.

„Am tot vorbit de insuficiența respiratorie severă a pacienților critici Covid-19, cei pentru care în acest val pandemic paturile de terapie intensivă au devenit rapid insuficiente. Este o suferință extrem de gravă, necesarul de oxigen crește ca în nicio altă boală pulmonară, motiv pentru care toate spitalele au crescut capacitatea de stocare și distribuire a oxigenului la niveluri de neimaginat. Am ales câteva imagini de CT pulmonar sugestive pentru gravitatea afectării pulmonare din boala aceasta. Vestea bună este că, deși de mare gravitate toți acești pacienți trăiesc și sunt acasă de ceva vreme. Prea mulți pacienți amână însă foarte mult prezentarea la spital și consecințele asupra plămânilor sunt devastatoare, de multe ori, ireversibile. Nu stați acasă cu saturații mici de oxigen! Acești pacienți sunt aproape imposibil de salvat! Câteva analize simple, o radiografie sau CT pulmonar și consultul medical ghidează tratamentul și evită sau limitează gravitatea fibrozei pulmonare sau a microtrombozelor cu risc vital”, a transmis Elena Copaciu, șeful Cinicii de Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Universitar de Urgență București.

Iată imaginile publicate:

Imagine CT la pacient vaccinat, cu formă ușoară de COVID-19, vârstnic, cu comorbidități. A stat două zile în spital:

imagine 1

Imagine CT pulmonar, pacient vârstnic, fără comorbidități, nevaccinat. A stat patru săptămâni în spital, dintre care o săptămână în Terapie Intensivă:

imagien 2

Imagine CT la femeie în decada 30-40 de ani, nevaccinată, a necesitat ventilație non-invazivă de durată:

imagine 3

Pacientă în decada 50-60, nevaccinată, cu comorbidități, agravată în cursul unei călătorii. Ventilată invaziv trei săptămâni. Cu infecție cu fungi (ciuperci) la internarea în spital:

imagine 4

Aceeași pacientă în săptămâna cinci, transferată pentru continuarea programului de recuperare neuromotorie. Putea funcționa independent pentru activitățile zilnice personale, în casă:

imagine 5

„Fără oxigen nu ar fi existat viață pe pământ și supraviețuirea pe planetă se datorează adaptării organismelor la concentrația de oxigen din aerul atmosferic! În hipoxie celulele suferă și mor”, a mai spus medicul Elena Copaciu.