Afaceri ortodoxe?! Episcopia Caransebeşului face investiţii imobiliare!

explo 1000x200

Sediul Protopopiatului Ortodox din Caransebeș se va muta în cartierul Țiglărie, în fosta casă parohială a Bisericii Evanghelice, după ce Episcopia Caransebeșului a cumpărat imobilul.

Având în vedere numărul mic de credincioși evanghelici din Caransebeș (4 persoane) şi starea avansată de degradare a lăcaşului de cult şi a fostei case parohiale aparținând comunității evanghelice din municipiu, situate în cartierul Țiglărie, Episcopia Evanghelică de Sibiu și-a manifestat intenția de a vinde casa parohială în vara anului 2016. Întrucât lăcașul de cult nu poate fi vândut (neexistând cadru legal pentru o astfel de tranzacție, potrivit Legii cultelor nr. 489/2006), prin hotărârea Consistoriului Superior Bisericesc al Episcopiei Evanghelice din Sibiu din 18 noiembrie 2016 s-a aprobat vânzarea imobilului casă parohială și donarea lăcașului de cult, Episcopiei Caransebeșului, ținând seama că acest spațiu a fost folosit timp îndelungat de cultul ortodox (1989 – 2013).

În contextul în care sediul Episcopiei Caransebeșului, unde și-a desfășurat activitatea și Protopopiatul Ortodox Român Caransebeș, se află în renovare, întrucât la parterul clădirii Episcopiei își vor avea sediile biblioteca eparhială și muzeul Episcopiei Caransebeșului, Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului a aprobat atât achiziționarea casei parohiale evanghelice din municipiu, cât și acceptarea donației reprezentând lăcașul de cult. Cu mențiunea că după renovare, credincioșii evanghelici, cu anunțarea în prealabil a  noului proprietar, vor putea oficia serviciul religios necesar pentru comunitatea evanghelică din Caransebeș. Totodată, la intrarea în lăcașul de cult se va amplasa o plăcuță care va atesta faptul că, între 1912 şi 2017, acesta a aparținut Episcopiei Bisericii Evanghelice C.A. din România, prin Parohia Evanghelică din Caransebeș, se arată într-un comunicat emis de Episcopia Caransebeșului.

Potrivit secretarului eparhial, părintele Casian Rușeț, după perfectarea actelor de proprietate, fosta casă parohială evanghelică din Caransebeș a devenit sediul Protopopiatului Ortodox Român din Caransebeș, iar la solicitarea comunității ortodoxe din cartierul caransebeșean Țiglărie, fosta biserică evanghelică din Caransebeș a devenit Biserica parohiei ortodoxe „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. În prezent, la cele două locații se desfășoară lucrări de reabilitare, care vor fi finalizate în toamna acestui an.

banner 970 x 250