Vicepreședintele Senatului a verificat pădurile din Caraș-Severin! „Am văzut ilegalități, abuzuri, o exploatare total iresponsabilă, o nesimțire!”

Mihai Goțiu, vicepreședintele Senatului, a ținut luni o conferință de presă la Reșița în cadrul căreia a prezentat principalele concluzii ale vizitei sale în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului și în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Senatorul a spus că principala presiune pusă pe aceste parcuri vine de la defrișări și exploatările silvice care, de regulă, nu respectă legislația și procedurile. Este și greu să ceri unei societăți cum este Romsilva, care este societate comercială și urmărește profitul, să nu taie pădurea”, a precizat Goțiu. Acesta a arătat că, cel mai normal ar fi ca toate parcurile naționale sau naturale să fie scoase de sub influența și administrarea Romsilva, spunând că o posibilă soluție ar fi preluarea lor la Agenția Națională de Administrare a Ariilor Protejate.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

În cele două zile de documentare pe teren, plus restul documentărilor mele, am văzut ilegalități, abuzuri, o exploatare total iresponsabilă, o nesimțire în ceea ce privește exploatarea, probabil și pentru că ei cred că nu vor fi trași vreodată la răspundere, că nimeni nu va face vreodată vreun control real. Nu știu care sunt cauzele, ori o legislație prea permisivă, ori că legislația nu se aplică. Dar concluzia este foarte clară, și anume, că parcurile naționale se degradează într-un ritm incredibil de rapid, așa încât nu știu în ce măsură, dacă lucrurile vor continua la fel, vom mai putea vorbi de parcuri naționale în adevăratul sens al cuvântului”, a explicat Mihai Goțiu în conferința de presă.

De asemenea, s-a vorbit despre o inițiativă legislativă care să interzică efectiv orice tăiere de lemne din Parcurile Naționale. Au fost aduse în discuție și aspecte tehnice, cum sunt zonele tampon care, de multe ori, sunt puse în interiorul zonelor protejate, cel mai grav exemplu fiind dat pădurea virgină de la Izvoarele Nerei, proaspăt declarată monument UNESCO.

Oricât de bună ar fi legea, dacă o interpretăm cu rea-credință vom avea tot astfel de rezultate. O altă problemă se referă la faptul că este foarte greu ca un organism care are scopuri comerciale, cum e Romsilva, să devină un protector al pădurilor. Nu știu ce am putea schimba în gena unor șefi de la Romsilva, deși am găsit oameni foarte dedicați, că principalul lor scop este să producă bani, indiferent de distrugerile pe care le lasă în urmă și care niciodată nu se cuantifică”, a mai declarat Mihai Goțiu în cadrul conferinței de presă.

banner 970 x 250