La fel ca și în alte situații, ideile guvernanților se răsfrâng în cheltuieli suplimentare la care sunt supuse consiliile locale sau județene. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, administrațiile trebuie să înființeze magazine în care să le vândă pensionarilor alimente mai ieftine.
Guvernul a aprobat, recent, prin hotărâre, programul denumit “Coşul de solidaritate”, prin care se urmăreşte vânzarea de produse alimentare la un preţ redus pentru pensionari. Actul normativ prevede că produsele alimentare pe care Guvernul vrea să le vândă pensionarilor la preţ redus vor fi livrate acestora, săptămânal, prin firme special înfiinţate de către autorităţile locale, care vor cumpăra alimentele prin licitaţie şi vor percepe un adaos comercial care să acopere cheltuielile aferente. În “coşul de solidaritate” pentru pensionari vor fi incluse produse precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, dar şi alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliul judeţean.
Decizii la nivel local și județean
Ca să aplice Hotărârea de Guvern, Consiliul Județean Caraș-Severin a stabilit că produsele alimentare ce vor fi comercializate către pensionari sunt cele ale Fabricii de Lapte din Oravița. Acestea vor ajunge în tot județul. Astfel că, în etapa următoare există două posibilități pentru forul local. „Fie înființează o societate comercială care să vândă produsele fabricii, fie pune la dispoziție un spațiu, contra cost, unde Consiliul Județean să poată face acest lucru”, spune Cosmin Enuică, șeful Direcției de Asistență Socială a Primăriei Reșița. Executivul nu a luat încă o decizie în acest sens, însă după o analiză atentă a programului va exista o rectificare bugetară.