Chiar dacă s-a ales cu zero lei din partea Guvernului cu ocazia ultimei rectificări bugetare din 2020, primarul comunei Bozovici nădăjduiește ca lucrurile să intre pe făgașul României normale odată cu repartizarea sumelor către UAT-uri pentru anul în curs. Edilul-șef mizează în acest sens pe corectitudinea și obiectivitatea reprezentanților UDMR, calități pe care nu le regăsește încă în cadrul PNL și USR-PLUS.
Deși fosta echipă de la Palatul Victoria a lăsat să se înțeleagă că nu a luat în calcul criteriul politic în momentul în care a decis sumele care vor fi alocate primăriilor pentru a încheia anul 2020 cu brio, realitatea din teren a scos totuşi la iveală cu totul altceva. Astfel, printre edilii rămași cu buzunarele goale la sfârșit de an se numără și Adrian Stoicu, social-democratul din Bozovici nereușind să înțeleagă cum altfel decât politic au fost repartizate sumele dacă UAT-urile, fără proiecte în derulare, au beneficiat de sprijin financiar, în timp ce altele, acolo unde șantierele, într-adevăr, vorbesc de la sine, nu au primit nimic:
„Trebuie să fii copil să crezi că sumele din partea guvernanților nu au fost alocate pe criterii politice. Vă dau un exemplu de la mine din zonă pentru că știu ce proiecte și ce lucrări are fiecare primărie. Comuna Bozovici numără peste 30 de lucrări, unele în implementare, altele – în curs de finalizare. Toate acestea generează costuri, costuri care ajung la peste 4 milioane de lei. Am făcut adresă atât către conducerea Consiliului Județean, cât și către Prefectură. Am nevoie de mai bine de un milion de euro pentru partea de cofinanțare. Ei nu au cerut nicio hârtie în momentul în care au fost alocate ultimele sume de bani la Măureni, Armeniș, Lăpușnic. Lăpușnicul, spre exemplu, a primit foarte mulți bani neavând niciun proiect în derulare. A, că au cheltuit banii pe fântâni cu 100 de milioane, pe camionetă nouă, în valoare de 27.000 de euro, pe care nu și-o permite nicio primărie sau pe tractor de 100.000 de euro, asta e altceva. Și mie mi-ar conveni așa. Eu, cu puținul pe care l-am avut, am investit în proiecte, asta ca să pot face mult mai multe decât aș fi putut realiza în regie proprie”.
Optimist din fire, șeful administrației publice locale de pe Valea Almăjului speră că noul guvern va căuta să ajute toate comunitățile în procesul dezvoltării, cu ocazia strategiei bugetare pentru 2021, și subliniază de ce reprezentanții UDMR au mai multă credibilitate în fața cetățenilor decât liberalii și USR-iștii:
„Am așteptări de la UDMR privind bugetul pe 2021. Sunt mai stabili psihic decât PNL și USR. Cred că gestionează mult mai bine lucrurile. Vă dau un exemplu în privința modului în care au acționat referitor la proiectele pe PNDL 1. Nici PSD, nici PNL nu au reușit să refacă niște rectificări de sume. Eu am avut un proiect pentru drumuri din 2014. Am ajuns să am o cofinanțare foarte mare la el din cauza inflației, a prețurilor mărite, precum și din cauza OUG 114. Am stat cu acest proiect vreo trei ani pentru că nu aveam de unde să scot sumele respective ca să pot finaliza lucrările. A venit UDMR și a spus: «Actualizați devizele financiare cu sumele care vă mai trebuie să închideți proiectele pentru PNDL 1». Dacă nu se luau măsuri, mai stăteam așa cu proiectul mult și bine. În momentul în care cineva face un lucru bun, nu am nicio problemă în a recunoaște că așa este. Ceea ce nu au fost în stare alte guverne să facă, au făcut reprezentanții UDMR. Sunt optimist vizavi de bugetul pentru anul în curs. Vedem cu toții ce împrumuturi are guvernul, problemele cu pandemia, cu restricţiile, dar e nevoie să vedem și ce plan au pentru țară. Rămâne de văzut dacă vor să dezvolte toate comunitățile locale sau doar anumite UAT-uri”.