Scumpirea gazelor naturale și a energiei electrice îngrijorează autoritățile și managerii unităților medicale. La spitalul din Caransebeș se iau măsuri pentru amortizarea creșterilor de preț.
Facturile la gaz și energie aproape că s-au dublat la spitalul din Caransebeș, iar conducerea unității medicale se așteaptă ca la iarnă să fie și mai rău. Managerul Adrian Dumbravă spune că față de anul trecut și medicamentele s-au scumpit foarte mult. Unele chiar cu sută la sută.
„Față de 2021, prețurile au crescut deja foarte mult și se mai așteaptă o creștere nouă, cam cu 30-40%. Vorbim aici de utilități, gaz și curent, dar și de medicamente. Avem produse care s-au scumpit cu 100%. Dar, per total, din ce am văzut eu în bugetul nostru, creșterile pe medicamente, consumabile și utilități sunt, în medie, cu 40%. Unde nu avem cheltuieli mari este la apă, pentru că avem sursa noastră proprie.”, a spus pentru expressdebanat.ro, Adrian Dumbravă, managerul Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș.
Și pentru că spitalul nu poate rămâne peste iarnă fără căldură ori electricitate, conducerea unității medicale a luat măsuri pentru reducerea cheltuielilor la utilități. În vară, cu finanțare din partea Primăriei Caransebeș, unitatea sanitară a reușit să achiziționeze o centrală termică modernă și mult mai economică decât precedenta, care era depășită și consuma mult, iar din această lună au fost înlocuite o parte din corpurile de iluminat cu sisteme tip LED.
„Noi am schimbat centrala termică, am luat una mult mai economică, față de ceea ce am avut până acum și în câteva zile ea va fi pusă în funcțiune. Centrala este de ediție nouă, o altă tehnologie, va fi un consum mult mai redus, față de ceea ce am avut până acum. După cartea tehnică, ne așteptăm la un consum redus cu 60%, acest lucru ajutându-ne să echilibrăm prețul cu consumul, adică consumăm mai puțin, chiar dacă prețul a ajuns unde a ajuns. Și probabil la consumul de gaz vom fi într-un echilibru. La partea electrică, am făcut instructaj cu tot personalul privind consumul de energie, să nu lăsăm aparate pornite fără rost, iar acum schimbăm sursele de lumină, parte din ele, nu toate. Punem becuri economice, facem tot ce putem pentru a ne încadra într-un buget, care nu este atât de mare, și care, din păcate, nici nu-l putem suplimenta cu surse alternative. Nu se pune problema să lăsăm pacienții în frig, deocamdată nu avem amenințări de felul acesta și sperăm ca prețurile să se plafoneze și să trecem cu bine peste această iarnă. Noi am înștiințat Primăria, știe de toate problemele noastre, pentru că spitalul este o unitate care trebuie să funcționeze, și să se pregătească, eventual, să ne sprijine cu ceva plăți suplimentare”, a conchis Dumbravă.