Administratorul public al Timișului, despre trenul rapid Timișoara-Reșița: „Vom da drumul la lucrări, sper, în doi ani”

Autoritățile județene din Timiș au înaintat un termen estimativ pentru demararea lucrărilor la linia de cale ferată care ar urma să lege Reșița de Timișoara. În doi ani, speră administratorul public al județului, Marian Vasile, ar putea demara șantierul. Se au în vedere mai multe surse de finanțare. 

Marian Vasile a declarat că, după plenul extraordinar al Consiliului Județean Timiș de marțea trecută, în care aleșii au votat pentru extinderea acordului de asociere între Timiș și Caraș-Severin pentru viitorul train-tram Timișoara-Reșița, autoritățile locale reșițene au venit în orașul de pe Bega ca să semneze documentația de atribuire pentru obiectiv.

„Noi, echipele de lucru din cele patru unități administrativ-teritoriale, ne-am dat seama că putem, în aceeași bani, să finanțăm mai multe documentații pentru investiția propriu-zisă. S-a făcut modificarea în plen, am adăugat și alte documentații, iar miercuri, colegii de la municipiul Reșița au venit aici la CJT și am semnat deja documentația de atribuire, acel caiet de sarcini, contractul draft și alte anexe care sunt folosite pentru a lansa efectiv licitația publică.”, a explicat Marian Vasile, administratorul public al județului Timiș.

leader board 728 x 90 px

Potrivit sursei citate, Primăria Reșița, în calitate de autoritate contractantă desemnată, a lansat deja licitația pentru aceste documentații, urmând a fi parcurse cele patru etape de implementare ale proiectului.

„Avem un protocol deja încheiat cu CFR Infrastructură, va trebui în viitor, înainte de etapa a treia sau a patra, să încheiem un parteneriat cu CFR și vom da drumul la lucrări, dacă ne ajută Dumnezeu, sper, în doi ani. Noi încercăm să obținem finanțare nerambursabilă din cel puțin două surse. Ne gândim în primul rând la Planul Național de Redresare și Reziliență, dar dacă nu reușim în cadrul acestui mecanism, atunci vom aplica pe Programul Operațional Transport sau pe alte apeluri care vor fi eligibile.”, a completat Marian Vasile.

Săptămâna trecută, consilierii CJT au aprobat achiziţionarea și a documentaţiei tehnice pentru achiziţia proiectului tehnic şi execuție, în această etapă, nu doar a studiilor de pre, respectiv fezabilitate. Președintele CJT a dat asigurări că există și acordul cu CFR. Mai mult, Ministerul Transporturilor a răspuns oficial CJT, a mai spus Nica, că se angajează să cuprindă acest proiect în portofoliul ce va fi trimis la Bruxelles.