Administratorul public al Timișoarei a vorbit în detaliu despre planurile primăriei pentru anul 2023, când orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. „Miza principală nu este anul 2023, ci ce rămâne după 2023. Nu vrem să avem un foc de artificii după care să se lase bezna. Vrem ca după 2023 să avem și în următorii ani o viață culturală mai vie”, a explicat Matei Creiveanu.
Administratorul public al Timișoarei anunță că primăria s-a mobilizat, în ultimul an, cu scopul de a termina obiectivele de investiții propuse pentru anul 2023, când orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.
„Pe partea de investiții, suntem efectiv într-un sprint pentru a termina obiectivele de investiții, infrastructura culturală care va sta la baza sau ne va ajuta să ducem acest program mai departe. Este vorba de instituțiile de spectacole, de cinema, proiecte începute în anii trecuți care au fost accelerate puternic anul trecut și pe care le-am prioritizat și care au și anul acesta prioritate. Există oarecare incertitudini cu privire la finanțarea pe care o vom primi de la Guvern. Este posibil să fim în mare măsură pe cont propriu și sperăm că nu, dar e posibil să fim în mare măsură pe cont propriu și noi vom prioritiza aceste elemente de infrastructură culturală”, a declarat Matei Creiveanu.
De asemenea, administratorul public al Timișoarei a precizat că motorul programului cultural este Centrul de Proiecte, care are în acest an un buget alocat de 35 de milioane de lei.
„Miza principală, o spun foarte sincer, nu este anul 2023. Miza principală este ce rămâne după anul 2023. Nu vrem să avem un foc de artificii după care să se lase bezna. Vrem ca după anul 2023 și prin catalizatorul acesta, care este Capitala Culturală Europeană, să avem și în următorii ani o viață culturală mai vie, mai completă și cumva să însemne un plus pentru calitatea vieții în Timișoara și în anii de după 2023”, a explicat Matei Creiveanu.
Administratorul public al Timișoarei a vorbit și despre Filarmonica Banatul, care va beneficia de reparații serioase în perioada următoare.
„Pentru Filarmonică, actuala clădire va rămâne baza, cel puțin pentru anul 2023. Suntem conștienți de necesitatea unei filarmonici noi, moderne, dar pentru scopul capitalei culturale 2023 nu va exista firește o altă sală. Se vor efectua reparații și vor fi câteva investiții importante pe care Filarmonica le va face pentru aducerea la zi a infrastructurii sălii existente. Da, este o discuție inclusiv cu urbaniștii, cu arhitecții și cu toți factorii de decizie din primărie în ce măsură Filarmonica ca și instituție are nevoie sau ar putea să fie următoarea beneficiară a unui concurs de arhitectură. Dar este încă o idee, o dezbatere pe care trebuie să o avem atât în interiorul primăriei, cât și cu principalii operatori culturali și cu actorii din acest domeniu”, a detaliat Matei Creiveanu.