Risc de răspândire a virusului poliomielitic în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina

vaccin
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Specialiștii din sănătate ridică o problemă cu care s-ar putea confrunta țara noastră dacă se agravează conflictul dintre Rusia și Ucraina. O migrare a populației din Ucraina spre România reprezintă un risc de răspândire ale unor tulpini de virus poliomielitic.

Motivul pentru care este luată în serios această problemă este legat de faptul că în România procentul persoanelor vaccinate împotriva acestei boli este încă mic.

„La poartă bate un război. Se știe că Ucraina, din cauza problemelor pe care le-au avut în ultimii ani, au cazuri de poliomielită. Este o boală cu care eu nu m-am mai întâlnit de când eram tânăr. Și atunci erau unul, două cazuri. Această boală poate face ravagii în societate, lăsând persoane cu sechele o viață întreagă. Dacă cumva va începe conflictul și vor migra mulți în România ei pot aduce și aceste tulpini de virus polio. În momentul în care populația noastră nu este vaccinată, pentru că din păcate procentul de vaccinare este încă mic, de 60%, necesar ar fi de 80% ca să avem protecție colectivă, există riscul să se dezvolte poliomielita la copiii noștri. Poate și la persoane mai în vârstă”, a explicat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Sub nicio formă nu se dorește panicarea populației, susține Virgil Musta, însă lucrurile trebuie luate în considerare mai ales că, din cauza pandemiei de Covid-19, procesul de vaccinare a fost perturbat în general.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Nu vreau să panichez lumea, dar trebuie să știm ce să facem ca să putem să ducem o viață normală. Pentru că în caz contrar ne vom război cu virusuri. Înainte de Revoluție, nimeni nu comenta. Copiii erau vaccinați la școală, nici nu aveai drept de replică. Eu cred că noi nu am înțeles prea bine libertatea. Am crezut că odată cu libertatea ai numai drepturi, obligații mai puține și poți să faci ceea ce consideri. Încetul cu încetul, coroborat cu aceste curente anti-vacciniste, oamenii au început să nu își mai vaccineze copiii. Acest lucru a dat un prim semnal de alarmă și anume epidemia de rujeolă. Când au murit copii, acum șase, șapte ani. Nu am învățat prea multe de atunci. Pe o perioadă scurtă de timp a crescut procentul de vaccinați după care s-a revenit la starea inițială. Sper ca după acest accident natural, această pandemie, lumea a învățat ceva mai mult”, a mai spus medicul Virgil Musta.

Conform datelor din ultimii ani, în Ucraina sub 50% dintre copii au primit în primul an de viață toate dozele de vaccin împotriva poliomielitei. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dacă sunt vaccinate peste 95% dintre cetățenii unei țări riscul de răspândire al virusului încetinește.

Poliomielita este o boală infecțioasă cu o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar și prin leziunile pe care le provoacă la nivelul sistemului nervos central. Potrivit INSP, ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în România în anul 1992. Vaccinarea este singura măsură de prevenție.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/