Administrație pe ritmuri de hip-hop! Vrea să scrie versuri de pe fotoliul de primar: „Nu mai stau pe tușă, cred că le bat la ușă, să-i întreb de ce-au făcut doar burți și gușă”

Politica din România este văzută prin pupilele multor artiști din lumea hip-hopului. Artiști care transpun în versuri realitatea cruntă cu care țara noastră s-a confruntat în ultimii 30 de ani. Când se oprește instrumentalul, se opresc și ei. Nu și Gheorghe Fechete. La doar 26 de ani, tânărul artist a decis să meargă mai departe, iar acum țintește fotoliul de primar din comuna Pișchia, județul Timiș.

„Promite că drege, promite că-nțelege, promite că nu iasă afară din lege. C-o să facă totul, să ne fie mai ușor, sunt exact cuvintele folosite de «negustor». Vedem speranțe în campanie, ei desfac vin și șampanie (…) e o luptă acolo sus, ceartă-ntre tirani, bătaie pe post, se împart pumni de bani” – sunt doar câteva versuri preluate din piesele tânărului candidat din partea Pro România la Primăria Pișchia. Un tânăr care după ce a văzut din exterior cum stau lucrurile a hotărât să pună piciorul în prag.

„Caut un răspuns, dar și tăcerea-i unul, te poate da de gol bolidul și costumul. Nu mai stau pe tușă, cred că le bat la ușă, să-i întreb de ce au făcut doar burți și gușă. Văd bunici în poartă, care plâng de dor, mai suntem o țară? Mai e steagul tricolor? (…)  Nu căuta iubire unde-ai găsit durere, nu aștepta pace unde-ai găsit avere, caută răspuns unde tăcerea e deplină, unde-i vorbă multă, e treabă puțină”.

YouTube video

Cine este Gheorghe Fechete?

Are 26 de ani și locuiește în comuna Pișchia din 2013. La 14 ani a prins gustul hip-hopului și a început să scrie versuri. În clasa a IX-a s-a înscris la Liceul de Industrie Alimentară din Timișoara, iar după ce a terminat școala, soția sa a rămas însărcinată.

„Pasiunea pentru hip-hop a început în anul 2007. Am ascultat un album al lui Ombladon. Se numește «Cel mai prost din curtea școlii». Crescând la sat, mi s-a părut că voi aduce un suflu nou, oamenii vor vedea și altfel de lucruri. Ca să fiu în trend, am început să ascult acest gen muzical care mi-a intrat la suflet. Am început să leg niște rime, la început nu erau inspirate din realitate, pentru că aveam 14 ani. Pe la 16 ani vorbeam deja despre cât de important este respectul. M-am ambiționat și am tot făcut piese, cu o pauză după ce soția mea a născut. În acea perioadă m-am focusat pe familie.”, a povestit, pentru www.expressdebanat.ro, Gheorghe Fechete.

Spune că s-a documentat, a înțeles circuitele din politică și, convins că în România se pot face multe lucruri, a decis să intre în această lume. „Fiecare artist are piese centrate pe politică. Vedeam că nimeni nu îi bagă în seamă, deși au versuri foarte profunde. Dar nimeni nu a dezbătut, vreun site, vreun moderator. Asta este realitatea și mi-am dat seama că pot să îmbin cumva lucrurile astea. Îmi place și hip-hopul, mi-am dorit să intru și în politică. Politica mare se face la nivel central, iar aici, în teritoriu, poți face multe lucruri pentru comunitatea ta. Anul trecut, în februarie, am intrat în Pro România. Partidul era în creștere, am văzut foarte multe fețe tinere, am văzut că am foarte multe lucruri în comun cu echipa.”, a mai spus tânărul.

Realizări și planuri pe termen scurt și lung

Povestește că nu a fost crescut în puf, el „a centrat” și tot el „a dat cu capul”. Și-a ales singur modele, s-a implicat în calitate de voluntar în tot felul de proiecte și a înființat o echipă de fotbal din comună. „Am reușit să fac două acțiuni: colectarea gunoaielor din comună, o premieră pentru sat, care a avut loc anul trecut, în toamnă și am înființat o echipă de fotbal. Sunt tineri, cu o medie de vârstă de 21, 22 de ani. Este o echipă legitimă, dacă promovăm putem ajunge profesioniști pentru că suntem înscriși într-o ligă.”, explică Gheorghe Fechete.

Are deja planuri și spune că cetățenii sunt deschiși pentru că ei cred că tinerii aduc schimbarea. Vrea să creeze conexiuni între oameni, este axat pe dezvoltarea infrastructurii, dar primul lucru pe care l-ar face este „curățenia”.

YouTube video

„Comuna are patru localități, cetățenii au auzit de mine și cel mai frumos lucru pe care mi l-a oferit politica a fost conexiunea cu oamenii. Am planuri pe termen scurt și lung. După cum spunea bunicul meu: «prima dată e bine să îți faci curățenie la locul de muncă». Sunt drumuri împânzite de spini, buruieni, margini de sat pline de gunoaie. Un alt lucru important este infrastructura. Din plan fac parte și proiecte pentru tineri: o sală polivalentă, modernizarea terenurilor de sport, inclusiv realizarea un ștrand pentru că ne-am răcit prieteniile odată cu tehnologia și îmi doresc să creez conexiuni tradiționale între oameni.”, a spus tânărul.

Pe de altă parte, nu lasă din mâini nici muzica. Ba mai mult, pregătește un album pe care se gândește să îl lanseze la finalul acestui an. Se numește „O parte pentru fiecare” și cuprinde 10 piese pentru că a trecut chiar un deceniu de când s-a lansat în industria muzicală.

„L-am gândit în felul următor: ce am făcut în 2011? hai să fac o piesă despre ce am făcut în 2011. În 2014 a apărut fetița, am zis să fac o piesă despre cum am trăit eu anul respectiv. Să fie un album dedicat mie, să am un fel de amintire.”, a mai spus Gheorghe Fechete.