Administrația Fritz, trasă de mânecă de specialiști pentru lipsa de viziune în gestionarea spațiilor verzi

copaci timisoara

Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, cere Primăriei Timișoara să anuleze hotărârea de consiliu local prin care prelungește strategia de dezvoltare a spațiilor verzi până în 2025. Peisagiștii reclamă o serie de abateri și semnalează faptul că documentul trebuie modificat drastic.  

Strategia de gestionare a spațiilor verzi, spun cei de la ASoP, este un document perimat, care nu răspunde nevoilor actuale în dezvoltarea orașului. În plus, aceasta nu este corelată cu dezvoltarea politicilor urbane ale Timișoarei, nici cu cele regionale.

„Atribuirea de resurse minime realizării unui document director de asemenea importanță (un inginer horticol), ignorându-se cu bună știință practicile contemporane în planificarea și gestiunea urbană prin care subiectele de asemenea anvergură se dezbat multidisciplinar – peisagist, peisagist planificator, biolog, geograf, ecolog, arborist, inginer de mediu, antropolog urban, urbanist, economist. Lipsa corelării actelor administrative locale cu prioritățile stabilite de documentele și strategiile europene în legătură cu combaterea efectelor încălzirii globale și de conservare și îmbunătățire a biodiversității. Lipsa unor date reale și actuale, pe baza cărora se poate identifica situația reală a infrastructurii verzi – albastre din Municipiul Timișoara și ulterior stabilirea direcțiilor de acțiune, cu măsuri punctuale (absența Registrului local al spațiilor verzi și a Raportului privind biodiversitatea urbană).”, sunt alte critici aduse de specialiștii ASoP.

CITEȘTE ȘI: Copacii din Timișoara, „curățați” cu drujba. Cum pot fi salvate spațiile verzi din oraș?

De altfel, ASoP a obținut în instanță anularea registrului local al spațiilor verzi, aprobat în 2017 de Consiliul Local Timișoara.

„Atragem atenția că administrația publică locală se află în situația similară cazului în care, în urma aprobării prin HCL a Registrului Local al Spațiilor Verzi din 2017, AsoP Vest a solicitat și finalmente a obținut anularea în instanță a documentului, în 2019. Considerăm că tema infrastructurii verzi-albastre reprezintă o urgență în contextul climatic actual, motiv pentru care Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest își rezervă dreptul de a face orice este posibil pentru îmbunătățirea politicilor locale și regionale și îndeamnă administrația Timișoarei la responsabilitate.”, au concluzionat cei de la ASoP.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/