Administrația Fritz, criticată pentru că vrea creșterea unor taxe de urbanism: „Lucrează doar cu multipli de trei”

Noua conducere a Primăriei Timișoara este criticată de către consilierul local PNL Dan Diaconu pentru faptul că intenționează să majoreze unele taxe de urbanism. „Administrația actuală lucrează doar cu multipli de trei”, semnalează fostul viceprimar al Timișoarei.

Dan Diaconu, consilier local PNL și fost viceprimar al Timișoarei, a anunțat că a decis să dea un aviz negativ proiectului de hotărâre care prevede triplarea unor taxe de urbanism, în comisia pe care o conduce. Vă reamintim că cei din conducerea primăriei explicau că vizați de aceste măsuri vor fi, în special, marii dezvoltatori imobiliari.

Pare că administrația actuală lucrează doar cu multipli de trei. Triplare la unele taxe și impozite, triplare la prețul gigacaloriei, triplare, acum, la obținerea certificatului de urbanism în regim de urgență. Doar “dușmanii poporului”, constructorii de ansambluri rezidențiale, solicită astfel de documente ni se spune din partea executivului. În primul rând e fals. Într-o primărie care oricum eliberează certificate și autorizații în luni de zile, chiar ani uneori, certificatul de urbanism în regim de urgență e soluția pentru un IMM care e legat de termenul limită de aplicare la fonduri europene, sau de un credit, spre exemplu. Poate fi soluția pentru o persoană fizică ce își dorește să achiziționeze un teren de câteva sute de metri pătrați și nu vrea să se înșele cu privire la indicatorii urbanistici. Și da, uneori, este soluția și pentru investitori, cei care plătesc ulterior milioane pe taxe de autorizare și impozite”, a afirmat Dan Diaconu.

leader board 728 x 90 px

Fostul viceprimar al Timișoarei spune că municipalitatea ar trebui mai întâi să se pună la punct pe partea de autorizare și urbanism, iar abia apoi să solicite mai mulți bani.

Primăria Timișoara are statistici execrabile pe partea de autorizare și urbanism între orașele României, nu doar de acum, ca să nu mă fac greșit înțeles. Ca în orice alt domeniu, cred că important ar fi ca serviciul să ajungă la un nivel minim de decență înainte de a fi taxat suplimentar. Exemplul pe care vi-l dau e unul foarte simplu. În Oradea, orașul cu cele mai bune, mai eficiente și mai rapide servicii în domeniul urbanismului, conform tuturor statisticilor, taxa pentru obținerea certificatului de urbanism în regim de urgență este de 15 ori mai mică decât propunerea executivului din Timișoara. Oamenii, fie că sunt cei ce fac o simplă amenajare la locuință sau investitori de zeci de milioane de euro, se plâng, pe bună dreptate, de durata imensă și birocrația infernală în eliberarea documentelor de urbanism în Primăria Timișoara. Haideți să ne concentrăm pe acest lucru și nu va mai fi nevoie de un certificat de urbanism în regim de urgență, pentru că timpul de eliberare a celui în regim normal va fi acceptabil”, este de părere Dan Diaconu.

În final, consilierul local PNL a propus ca noua administrație să taxeze în plus investitorii în funcție de suprafețele parcelelor pentru care se eliberează certificatul de urbanism, așa cum se întâmplă în alte orașe din țară dau din vestul Europei, dacă tot vrea mai mulți bani.