Adio petrecerilor fastuoase de Revelion pe rit vechi! Sârbii din Clisură celebrează noaptea dintre ani acasă

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Dacă în anii precedenți petrecerile de Revelion pe rit vechi erau foarte cunoscute pentru mesele întinse, asezonate cu muzică bună și multă veselie, anul acesta trecerea dintre ani va fi sărbătorită în sânul familiei, unitățile de cazare dând de înțeles că nu organizează niciun eveniment în acest sens, pe de o parte – din lipsa solicitărilor, iar pe de altă parte – din cauza contextului pandemic.

Peste doar câteva zile, în noaptea dintre 13 spre 14 ianuarie, sârbii, ucrainienii, lipovenii și rușii se pregătesc pentru Noul An pe rit vechi. Cu ocazia acestui eveniment, spre exemplu, pentru comunitatea sârbă din Clisura Dunării, patronii de pensiuni veneau cu o paletă largă de oferte atât în ceea ce privește meniul, cât și în ceea ce privește formațiile de muzică populară din Serbia. Din păcate, atât oamenii de afaceri, cât și cetățenii de rând vor lua o pauză anul acesta, urmând ca tradiționalul spart al paharelor să se desfășoare în casa fiecăruia.

„Contextul complicat de anul acesta a făcut ca, în domeniul hotelier, cererea să nu întâlnească oferta. Astfel, nici operatorii economici nu au gândit pachete promoționale, dar nici turiștii nu și-au arătat deschiderea în acest sens. Nu vom organiza nimic cu ocazia Revelionului pe rit vechi. Sperăm doar ca, odată cu vaccinarea populației, lucrurile să revină la normalitate, fapt care va contribui la o siguranță sporită în privința petrecerii concediilor, dar și în privința celebrării momentelor importante din viața omului.”, a subliniat administratorul unei pensiuni din zona Clisurii Dunării.

promovare banner maxagro

Tradiţii şi obiceiuri

„Anul acesta ne vom bucura în familie de Revelionul pe rit vechi. Nu este tocmai ușor să întrerupi o tradiție cu vechime, dar, în condițiile date, siguranța cetățenilor este prioritară. Există multe tradiții și obiceiuri cărora le vom spune «pas» în acest an. Sârbii din Banat, spre exemplu, obișnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima șampanie în noul an, aceștia fiind convinși că astfel vor fi sănătoși pe tot parcursul anului. Un alt obicei face referire la noroc. Ei bine, dacă în timpul dansului țigănesc ești acoperit cu fusta țigăncii, se presupune că vei avea noroc tot anul. Sigur, pentru a avea certitudinea acestui lucru, neapărat, țiganca trebuie răsplătită simbolic.”, a povestit un etnic al comunității sârbe din Moldova Veche.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/