Poliția Locală Lugoj a luat măsura instituirii pândelor pentru depistarea celor care aruncă gunoaie și alte resturi pe domeniul public. Echipaje de agenți acționează permanent, îndeosebi în cartierele municipiului, dar și pe cele două maluri ale Timișului ori la ieșirile din municipiu, în locurile cunoscute, pentru a surprinde în flagrant persoanele certate cu bunul simț.
Recunoscută pentru periodicitatea cu care se aruncă tot felul de resturi menajere, moloz sau resturi vegetale, zona Bocșei este monitorizată aproape zilnic, drept dovadă că doi bărbați au fost surprinși în fapt și ușurați la buzunare de câteva mii de lei pentru aruncarea de gunoi pe domeniul public.
„În urma unei acțiuni de pândă, un echipaj a surprins în flagrant doi cetățeni care aruncau saci de gunoi pe un teren de pe strada Bocșei. Bărbații, unul cu domiciliul în Lugoj și celălalt în comuna Dumbrava au spus agenților că ei nu au făcut decât să arunce resturile la groapa de gunoi. Pentru aceasta au fost sancționați cu 2.500 de lei de persoană, maximul amenzii aplicate pentru astfel de fapte”, a declarat Florin Dumitru, șeful Poliției Locale Lugoj. În paralel, Poliția Locală în colaborare cu Retim-ul, a demarat pe parcursul anului o acțiune de depistare și sancționare a persoanelor fizice și juridice, care nu au semnate contracte de salubrizare. Oamenii legii spun că le-au fost comunicate de operatorul Retim, aproximativ 500 de adrese de pe raza municipiului Lugoj, la care aceștia continuă să facă verificările de rigoare și vor aplica măsurile ce se impun.
Mașini abandonate și autoturisme parcate la întâmplare
Zonele centrale, perimetrele școlilor și cele două poduri din municipiu sunt punctele cele mai fierbinți, îndeosebi în zilele de marți sau vineri, în special dimineața, atunci când părinții își duc copiii la școală, polițiștii locali desfășoară acțiuni comune împreună cu poliția națională, pentru a sancționa încălcările normelor rutiere.
„Preponderent vorbim de parcări ilegale sau nerespectarea normelor de conviețuire socială, însă de obicei sancționăm nesimțirea crasă. Cu toate acestea, contravențiile rutiere se află pe primul loc în cazul sancțiunilor aplicate de noi. Pentru fluidizarea traficului acționăm la sensul giratoriu de la Primărie, la Ceasul electric și în zona școlilor generale nr. 4 și nr. 6. Consider necesar și în funcție de posibilități ne-am propus să acționăm și la trecerile pietonale de la Liceul Tehnologic «Valeriu Braniște», Școala Gimnazială «Eftimie Murgu» și Școala Gimnazială nr.2. De asemenea, avem probleme mari cu vânzătorii de mașini care ocupă locurile de parcare. În ciuda amenzilor aplicate, aceștia continuă să blocheze zeci de locuri în parcări. Probabil, singura soluție viabilă ar fi crearea unei piețe de mașini locale, unde să își expună autoturismele scoase la vânzare. De asemenea, există și autoturisme abandonate prin cartierele lugojene, dar lipsa unei hotărâri de Consiliu Local în acest sens, ne îngrădește aria de activitate. Nefiind vorba de un fenomen îngrijorător, la fel ca în orașele mari, un contract între Primărie și un operator specializat în ridicarea mașinilor nu este fezabil, iar de regulă, noi apelăm la bunul simț al proprietarilor pentru a-și ridica mașina de pe domeniul public. Ultima situație a fost sub pasarela de pe Buziașului, unde omul a înțeles să își ia mașina veche pentru că aceasta deranja locuitorii din zonă”, a mai adăugat, Florin Dumitru.
Este cunoscut faptul că pe raza municipiului Lugoj există un număr de aproximativ 35.000 de mașini în zilele cu tranzit intens, iar locurile de parcare contabilizate sunt doar puțin peste 4.000, un număr absolut insuficient pentru traficul actual.