Urșii din apropierea Lugojului costă 120 de milioane de euro!

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că pentru porțiunea de 9 km a lotului 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, care este tranzitată de urși, soluția tehnică trebuie schimbată, acest lucru ridicând costurile de construcție cu 120 de milioane de euro!

„Pentru lotul 2 de pe tronsonul Lugoj-Deva, inițial s-a aprobat o documentație tehnică economică pe care a existat aviz de mediu, nu a existat niciun fel de problemă. S-a făcut proiectul, s-a licitat, s-a semnat contractul cu constructorul, au început lucrările, s-au făcut o parte, după care ne-am trezit….de la urși se trage, nu? S-a descoperit că sunt niște urși acolo. Trebuie să schimbăm soluția tehnică pe cei 9 km care se pare că sunt tranzitați de urși în mod special, pe ceilalți 14 km nu știu de ce nu erau. Numai pe zona aia se plimbă urșii. Asta înseamnă o creștere a costurilor lucrării cu vreo 250 de milioane de euro. Este ceva de noaptea minții!”, a afirmat Orban.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a precizat că finanțarea inițială pentru cei 28 de km ai tronsonului 2 din autostrada Lugoj-Deva era de 130 de milioane de euro.

„Acel lot de 28 de km al autostrăzii Lugoj-Deva a fost licitat, a demarat construcția și s-au trezit, după ce au semnat un contract undeva la 130 de milioane de euro, cu urșii. Acolo va trebui să finalizăm documentația și să scoatem la licitație acel obiectiv strict pe componenta celor 9 km”, a afirmat Bode.

„Trebuie elucidate împrejurările în care au fost descoperiți urșii după realizarea studiului de fezabilitate. Proiectul fiind pe finanțare europeană, atâta timp cât cei de la Comisia Europeană acceptă să finanțeze acest cost suplimentar, nu va genera pierderi pentru România și vom da drumul la lucrări” – Ludovic Orban, prim-ministrul României