Mai așteptăm un an! Rețeaua de apă a Lugojului nu se finalizează nici în 2019, la zece ani de la începerea lucrărilor

Termenul de finalizare a noii rețele de apă a Lugojului, în lungime totală de 96 de kilometri, programat pentru sfârșitul acestui an, nu mai poate fi onorat.

Lucrările au fost stopate din cauza unei probleme tehnice apărute la unul dintre utilajele de bază care execută proiectul. Incidentul face aproape imposibilă continuarea lucrărilor la ultimii șase kilometri de tubulatură nouă din material tip PVC.

„Execuția proiectului de modernizare a rețelei de alimentare cu apă a municipiului s-a blocat din cauza defectării mașinii care introduce țevile în subteran. Problema este una care a făcut imposibilă repararea mașinii în țară. Utilajul nu poate fi înlocuit cu altul, iar pentru remedierea situației s-a solicitat ajutorul specialiștilor suedezi. Va trece o perioadă de timp până utilajul va putea fi reparat, iar în aceste condiții lucrările la rețeaua de apă nu pot continua. Având în vedere că suntem aproape de finalul anului, sunt puține șanse să se mai facă ceva până la sfârșitul lui 2019. Lucrările pentru străzile care au mai rămas vor fi derulate anul următor.”, a explicat Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului.

Pe lista de lucrări au mai rămas 15 străzi unde trebuie introdusă tubulatură nouă, majoritatea situate în Lugojul German. Finalizarea rețelei de apă nu va duce imediat și la o schimbare a calității apei la robinete. Pentru acest deziderat trebuie ca lugojenii să fie branșați la rețea, dar proiectul de montare a aproape 700 de noi racorduri a fost și el blocat în ultimele săptămâni din cauza unor dezacorduri între primărie și constructor, după realizarea a aproape jumătate din instalații. Pentru ca apa să fie mai bună, este nevoie și de reabilitarea celor trei uzine de apă. Proiectul de modernizare la uzina 3, de pe strada Vicențiu Babeș, a fost și acesta anulat, pe motiv că proiectantul a propus o soluție necorespunzătoare. Așadar, pentru mult timp de acum înainte alimentare cu apă pentru majoritatea lugojenilor se va face pe vechea rețea, de jumătate de secol, ruginită și uzată moral și fizic.