A fost cândva raiul lugojenilor pe timp de vară, dar râul Timiș nu mai oferă acum condiții pentru o baie răcoroasă și sănătoasă, atât din punct de vedere al condițiilor igienice, cât și al amenajărilor existente.
Zilele călduroase din ultima perioadă au îndemnat lugojenii să caute metode să se răcorească, astfel încât cascada din cartierul Cotu Mic este deja frecventată de amatorii de scăldat. Cu toate acestea, potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, la nivelul județului nu există în prezent zone naturale de îmbăiere amenajate și autorizate, iar apa râurilor și lacurilor poate prezenta încărcături microbiologice periculoase pentru organism.
„În vederea realizării catagrafiei zonelor naturale de îmbăiere pentru anul 2022, Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș a solicitat Administrației Bazinale de Apă Banat și unităților administrativ-teritoriale din județul Timiș, identificarea/actualizarea zonelor de îmbăiere natural amenajate, autorizate și neautorizate, și a celor neamenajate. Ca urmare a răspunsurilor primite până la această dată, transmitem că nu au fost identificate zone de îmbăiere pe raza județului Timiș”, precizează reprezentanții DSP Timiș.
Evident, orice zonă naturală unde este prezent un luciu de apă poate fi frecventată ocazional de un număr variabil de persoane, caz în care se regăsește și râul Timiș, unde mulți dintre lugojeni vin pe perioada verii pentru a scăpa de caniculă.
Cu toate acestea, DSP Timiș explică faptul că pentru astfel de locuri neamenajate nu există o certitudine a siguranței scăldatului și îndeamnă oamenii să se îndrepte spre bazinele de înot și piscinele amenajate de uz public, acestea fiind dotate cu sisteme de recirculare, filtrare și tratare/dezinfecție a apei și o monitorizare permanentă a acesteia.