Acuzație: bolnavii fără certificat verde nu pot fi consultați în Ambulatoriul Spitalului Județean din Timișoara. Raul Pătrașcu: „Nimic mai fals”

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Pacienții care ajung în Ambulatoriul de Specialitate al celui mai mare spital din vestul țării sunt testați gratuit. Metoda de screening a fost implementată după ce o pacientă a povestit în spațiul public că oamenii nu sunt lăsați să intre în Policlinică decât cu certificatul verde Covid-19.

Camelia Iovanovici a povestit pe pagina sa de Facebook că, în 20 septembrie, mai multe persoane care nu aveau certificatul verde Covid-19 au rămas la poarta Spitalului Județean din Timișoara.

„Ca un pacient model, la ora stabilită mă aflam în fața policlinicii Spitalului Județean, care avea ușile închise și în fața căreia se aflau, în doar patru metri pătrați, circa 50 de persoane îngrămădite toate, lipite una de alta, așteptând cu disperare ca zeii spitalului să deschidă porțile pentru a le explica faptul că au programări și trebuie să intre. Zeii însă, ieșeau periodic, doar ca să întrebe cine are certificate verzi, ei fiind unicii care aveau dreptul să intre în spital și să fie tratați. Plebea a rămas afară. Oameni cu tuburi de dializă în ei, cu fire de la operații ce trebuiau scoase, oameni ce trebuiau să fie internați, sau care trebuiau sa ridice rezultate medicale, toți au stat două ore, fără să fie primiți, fără să li se răspundă la întrebări. Zeii efectiv ieșeau, lătrau de certificate verzi, îi priveau în ochi pe oamenii care îi întrebau disperați când intră și ei la dializă, întorceau capul și închideau ușile Raiului. Din când în când se auzea: <<cei fără certificat verde trebuie să fie testați>> însă nimeni nu era dus sau îndrumat către testare. Stăteau oamenii, ca oile de ore în șir, fără să facă, cineva, ceva, pentru ei”, a explicat pacienta, postarea fiind preluată de mai multe site-uri de știri.

Într-un update ulterior, pacienta a spus că „pentru că pe unii i-a deranjat postarea, Facebook a decis să o șteargă”.

Conducerea Spitalului Județean din Timișoara a anunțat că este o știre falsă.

„Din păcate, am văzut și un fake news astăzi, cum că la Policlinica/Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean din Timișoara pacienții nu ar fi lăsați să intre decât dacă prezintă certificat verde. Nimic mai fals. Mă întristează astfel de zvonuri neverificate care mai sunt și răspândite în spațiul public având în vedere atitudinea și efortul nostru care a fost mereu în beneficiul pacienților. Pentru corecta informare a tuturor, Spitalul Județean este deschis pentru toți pacienții non-stop. Policlinica noastră a fost singura care a rămas deschisă chiar și pe perioada stării de urgență. Atunci când mai toate unitățile sanitare din țară și-au închis ambulatoriile, noi am făcut eforturi supraomenești tocmai pentru a putea trata pe oricine are nevoie în siguranță. Care este singura diferență astăzi față de vineri, de exemplu? Diferența e că începând cu ora 7 dimineața, orice pacient care are programare și vine în Policlinică pentru consultație sau tratament este testat rapid în mod gratuit”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean.

Astfel, toți pacienții care ajung în Ambulatoriul spitalului vor fi testați gratuit pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Se fac teste rapide și numai în prima zi, adică în 21 septembrie, cinci persoane au avut rezultat pozitiv.

„Atenție însă, cine e depistat pozitiv continuă să primească îngrijiri medicale. Singura diferență este că trec prin UPU în condiții de siguranță și nu amestecați cu pacienți ce suferă de alte comorbidități, crescând deci siguranța tuturor!”, a mai spus Pătrașcu.