Acuzată că a încălcat legea, Doina Frunzăverde pregătește un contraatac?

În urmă cu o săptămână, Express de Banat a prezentat o adresă care a ajuns la Comisia de Etică a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița și în care se cerea demiterea președintelui Senatului, Doina Frunzăverde, aceasta fiind acuzată de încălcarea legii. Se pare că publicarea acelui document atrage după sine și alte acuzații.

Publicarea unei adrese transmise Comisiei de Etică a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița și a răspunsului dat de aceasta atrage după sine noi acuzații. Liderul de sindicat Cristian Rudolf, semnatarul adresei, spune că se așteaptă să fie „apostrofat” de Doina Frunzăverde pentru îndrăzneala sa. În anumite cercuri, Doina Frunzăverde ar fi afirmat deja că mai tânărul său coleg a încălcat contractul individual de muncă făcând public un document intern.

CITEȘTE ȘI: Un nou scandal lovește universitatea reșițeană! Doina Frunzăverde, acuzată că a încălcat legea!

Cristian Rudolf se așteaptă ca această „mustrare” să fie făcută și în mod oficial, fie în următoarea ședință de Senat, fie printr-o adresă către Comisia de Etică. Problema este că, potrivit lui Rudolf, unele clauze din contract sunt neclare și lasă loc de interpretări.

„Fostul rector al universității și președinte actual al Senatului face referire la faptul că, prin publicarea adresei mele transmise Comisiei de Etică și a răspunsului primit, am încălcat contractul individual de muncă și nu am respectat confidențialitatea informațiilor. Din păcate, contractul de muncă al angajaților Universității Eftimie Murgu din Reșița conține niște elemente greu precizabile. Conține clauze de loialitate și clauze de confidențialitate. Eu m-am uitat pe internet și am văzut foarte clar care sunt instituțiile și informațiile supuse secretului profesional. Noi suntem universitate bugetară, școală superioară de stat, noi nu avem acces la vreun secret de stat și nici la date confidențiale, în afară, probabil, de salariu și CNP-ul angajatului. Clauza de confidențialitate și cea de loialitate nu sunt explicate”.

„Dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie. Dar cel puțin s-o știm și noi!”

„Problema este că de la fosta conducere nu mă așteptam să facă o modificare în contractul individual de muncă. De la actuala conducere, mă așteptam”, mai adaugă Cristian Rudolf. Liderul de sindicat se aștepta ca acele clauze de confidențialitate și de loialitate să fie explicate, astfel încât angajații să își știe drepturile și obligațiile. „Dacă se dorește instaurarea unui sistem militarizat, avându-se în vedere că respectivul contract individual de muncă datează din perioada 2012-2016, când la conducerea unității de învățământ erau persoane care aveau anumită afinitate cu mediul militarizat, în cazul acesta să se acorde și sporurile legale aferente unei asemena clauze. De exemplu, dacă se cere să respecți secretul profesional, ai un bonus. Dacă îți cere loialitate față de instituție, nu ai voie să prestezi alte activități, să lucrezi în altă parte, să ți se acorde un bonus. Nu se poate doar să pretinzi și să inserezi aceste elemente în contract ca apoi să îi faci pe salariați culpabili că nu le-au respectat”. 

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă?!

Pe marginea acelorași clauze, Cristian Rudolf susține că se fac diverse favoruri sau, dimpotrivă, clauzele sunt folosite împotriva cadrelor didactice mai puțin comode și care deranjează, cu vorba sau cu fapta. „Angajatorii se folosesc în mod discreționar de aceste prevederi ale contractului. Ce consideră dumnealor că ar fi clauză de confidențialitate, este clauză de confidențialitate. Ce consideră dumnealor că ar fi activitate neloială, se cataloghează drept activitate neloială. Dar nu este explicat egal. Este posibil ca un angajat sau altul, pe o chestiune absolut neclară, să fie sancționat. S-a întâmplat în cazul doamnei profesor Ileana Cristina Rotaru, care a fost sancționată pe o atingere de imagine adusă universității, pe baza unui pamflet publicat”.

Mai exact, în luna octombrie a anului trecut, conf. univ. dr. Ileana Cristina Rotaru, pe atunci angajat al UEMR, a transmis presei, inclusiv celei centrale, o scrisoare deschisă referitoare la managementul defectuos, care a dus Universitatea „Eftimie Murgu” în pragul incapacităţii de plată. Ulterior, Rotaru a fost sancţionată cu avertisment scris de Comisia de Etică a UEMR, pentru că ar fi „discreditat prestigiul şi imaginea universităţii”. Ileana Cristina Rotaru a ales să-și dea demisia în cele din urmă din toate funcțiile deținute la UEM Reșița, iar acum este decan al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică de la Universitatea Tibiscus din Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Indezirabilă la Universitatea „Eftimie Murgu“, Ileana Rotaru ajunge decan în Timişoara!

Rămâne de văzut cu ce „mustrare” se va alege Cristian Rudolf, lider de sindicat și membru în Senatul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, știută fiind relația nu tocmai apropiată pe care o are cu Doina Frunzăverde. În urmă cu o săptămână, președintele Senatului, proaspăt intrată în politică, declara pentru Express de Banat: „În general, nu comentez punctele de vedere ale domnului Cristian Rudolf”…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/