Un nou scandal lovește universitatea reșițeană! Doina Frunzăverde, acuzată că a încălcat legea!

promovare online Timisoara Casa Auto

Problema datoriilor salariale încă dăinuie în Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, iar instituția este zguduită de un nou scandal. Chiar în prag de an universitar, Doina Frunzăverde este acuzată că a încălcat legea.

Problema banilor pare eternă și fără soluție în universitatea din Reșița. Comisia de Etică a primit o adresă din partea liderului sindical Cristian Rudolf, membru al Senatului UEMR, prin care se cere demiterea președintelui forului, Doina Frunzăverde, cea care ar fi încercat să instaureze o stare de liniște în rândul angajaților pe vremea când încă ocupa funcția de rector, asta deși situația financiară a universității nu era deloc roz.

Potrivit documentului, Doina Frunzăverde ar fi „omis” să prezinte colegilor săi starea reală a universității, respectiv pe cea a datoriilor instituției. Ba mai mult, la prezentarea raportului său de activitate pe anul 2015 ca rector, aceasta ar fi susținut că universitatea reșițeană nu are datorii și că prezintă chiar semne de redresare. Asta deși, potrivit semnatarului, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița avea datorii către ANAF mai vechi de 6 luni, pentru care instituția a primit și o amendă de 10.000 de lei, întrucât nu și-a plătit la timp contribuțiile la stat.

CITEȘTE ȘI: PE SURSE. „Afacerea” UEMR îi lasă pe profesori fără bani. Principii comuniste la împărțirea salariilor!

În raportul transmis Comisiei de Etică, Cristian Rudolf consideră că „fostul rector a indus în mod voit în eroare angajații UEMR, a abuzat de încrederea cu care a fost investită, a dat dovadă de lipsă de colegialitate și a indus un climat fals de stabilitate și prosperitate”. Potrivit aceluiași document, Doina Frunzăverde, în calitate de rector, „adică reprezentant legal și ordonator de credite al universității reșițene, a încălcat Legea Nr. 1/2011, Art. 124, alin. 1, punctele c), d) și e) care stipulează: Răspunderea publică obligă orice instituție de învățământ superior, de stat sau particulară: să respecte politicile de echitate și etică universitară, cuprinse în Codul de etică și deontologie profesională aprobat de senatul universitar; să asigure eficiența managerială și eficiența utilizării resurselor, în cazul universităților de stat, și a cheltuirii fondurilor din surse publice, conform contractului instituțional; să asigure transparența tuturor deciziilor și activităților sale, conform legislației în vigoare”.

În consecință, Cristian Rudolf consideră că Doina Frunzăverde nu mai poate conduce Senatul UEMR și nu mai poate face parte din forul deliberativ, ba mai mult, nu poate conduce Comisia Buget, Finanțe, Patrimoniu și Resurse Umane, fiind „direct și nemijlocit responsabilă pentru situația materială precară” în care se află angajații UEM.

promovare banner maxagro

„Mi se pare aberant ca, până la sfârșitul anului, să stăm pur și simplu cu salariul sub jumătate sau chiar un sfert. Eu mai am de primit 600 de lei pentru luna iulie, plus salariul integral pe august și septembrie. Din câte am înțeles de la reprezentanții Contabilității la Consiliul de Administrație la Senat, în luna octombrie nu se va da niciun leu. Alți colegi, care au salarii mai mari, au și mai mulți bani de primit. Comisia de Etică poate constata cu ochiul liber situația în care ne aflăm, că doar și ei sunt la fel, poate constata, de asemenea, că în raportul rectorului aceste datorii mai vechi nu sunt menționate și, în aceste condiții, cer suspendarea din funcție a fostului rector, acum președinte de Senat. Și mai mult, după cum am arătat în adresa către Comisia de Etică, mi se pare aberant să conducă Comisia Buget, Finanțe, Patrimoniu, adică fix banii”, a declarat Cristian Rudolf pentru Express de Banat.

CITEȘTE ȘI: Rămâne la conducere. „Imperiul” lui Frunzăverde, sub semnul anchetelor penale, datoriilor și crizei de studenți!

Răspunsul Comisiei de Etică a fost unul scurt, prin care și-a declinat competența de a rezolva solicitarea lui Cristian Rudolf. Membrii Comisiei nu au făcut însă nicio referire la faptele prezentate în adresă.

Doina Frunzăverde nu a dorit să comenteze în vreun fel acuzațiile care i se aduc în adresa transmisă Comisiei de Etică. „Nu comentez niciun fel de acuzație, și mai ales în legătură cu documente interne ale universității. Pentru că tot ce se trimite la Comisia de Etică sunt documente interne, chiar dacă, în această situație, persoana respectivă le-a făcut publice. Și, în general, nu comentez punctele de vedere ale domnului Cristian Rudolf”, ne-a declarat Doina Frunzăverde, președintele Senatului UEM Reșița.

publicitate tmc 640