Târgul de toamnă de la Răcăşdia a avut de toate! Mai puţin utilaje agricole!

Târgul Mare de la Răcășdia, ajuns la ediția a XXXIV-a, a adunat și la această ediție de toamnă producători agricoli din tot județul, vizitatorii putând să-și aprovizioneze cămările cu produse specifice târgurilor de profil.

Ediția de toamnă a Târgului Mare de la Răcășdia a adunat duminică producători autohtoni din toate colțurile județului. Considerat unul dintre cele mai importante evenimente de profil din Valea Carașului, dar și din județ, interesul a fost pe măsura așteptărilor, atât din partea producătorilor, cât și din partea cumpărătorilor. Produsele specifice zonei, de la brânza de oaie şi de vacă, produsele apicole, răchia, vinul, dar și produsele preparate din carne de porc au fost la mare căutare duminică în târgul de la Răcășdia. Organizatorii, Primăria, Consiliul Local Răcășdia, Asociația de Crescători de Vaci din Răcășdia, APIA și Camera Agricolă Caraș-Severin, s-au îngrijit ca toate detaliile să fie pe măsura așteptărilor pe care evenimentul le-a generat la edițiile anterioare. Și se pare că au și reușit, locația unde s-a organizat evenimentul fiind luată cu asalt de vizitatori încă de la primă oră a dimineții.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157673488657320″]

Nu au lipsit nici crescătorii de păsări, ovine, iepuri, porci și cabaline, organizatorii oferind celor care au expus la târg exemplare din speciile enumerate premii în bani și diplome pentru cele mai apreciate exponate. „Și în acest an am încercat să ne ridicăm la nivelul pe care târgul l-a impus de 33 de ediții. Din păcate, la ediția de toamnă nu au putut fi prezenți crescătorii de vaci și expoziția de utilaje agricole. Dacă în cazul crescătorilor de animale, interdicția a fost una de ordin tehnic, bovinele având interdicții în târguri în această perioadă, în cazul mașinilor agricole problema a fost legată de faptul că ne aflăm în plină campanie agricolă și, cum în perioada următoare sunt anunțate precipitații, cei care exploatează terenurile agricole au dorit să profite de această zi frumoasă pentru a-și finaliza însămânțările specifice acestei perioade. Tot la capitolul neîmplinire putem pune și lipsa domnului Tabără, o prezență obișnuită la evenimentele agricole organizate de către noi, însă domnia sa a fost invitat special la o conferință ce are loc la Chișinău”, a declarat pentru Express de Banat primarul comunei Răcășdia, Mirco Lechici.

YouTube video

Programul artistic a fost asigurat, ca la fiecare ediție, de fanfara reunită din Grebenaț din Serbia și Răcășdia, precum și ansamblurile de dansuri populare ale Asociației Culturale Voința din localitate.

Tot în cadrul acestui eveniment, înaintea festivității de premiere a crescătorilor de păsări, un fiu al satului a primit distincția de „Cetățean de Onoare” conferită de forul deliberativ al comunei Răcășdia. Costel Simedrea, născut în comuna din Valea Carașului, a primit distincția pentru activitatea literară din ultimele decenii, Simedrea fiind autor a zece volume de poezii.