Acuzat de abuz, Gheorghe Năsturel o spune pe-a dreaptă: „La CSM Școlar, numai cheltuieli, nicio performanță!”

Primarul Reșiței, Nelu Popa, a evaluat situația jenantă a fotbalului din Valea Domanului și a găsit vinovații. Singurul nominalizat până acum în acest sens este fostul consilier local Gheorghe Năsturel, care s-ar face vinovat de transferurile abuzive a aproape 50 de tineri fotbaliști!

 Transferurile pe perioadă determinată de la CSM Școlar Reșița la Metalul Reșița a mai multor juniori crescuți în curtea Stadionului „Mircea Chivu” și litigiile dintre acționarul majoritar al echipei de Liga a II-a și municipalitatea reșițeană au făcut ca noul președinte al Școlarului, Viorel Lolea, și antrenorul echipei proaspăt promovate în Liga a III-a, Leo Doană, să tremure. Și asta pentru că șapte din cei mai promițători juniori reșițeni au fost lăsați să joace pentru CSM Școlar abia începând cu etapa a doua a campionatului. Cătălin Rufă ceruse în schimbul acordului de transfer achitarea unei mici părți din sumele restante, din cotizația pe care municipiul Reșița s-a încăpățânat să nu o mai achite clubului în care este acționar. Primarul Popa a interzis orice plată către Metalul până la pronunțarea unor sentințe judecătorești definitive, dar chiar și așa Rufă a semnat dezlegarea celor șapte juniori de care CSM Școlar are atâta nevoie.

„Mi se pare cel puțin deplasat ca cineva să susțină că ne cedează juniorii și face un gest de bună credință, de bună cuviință. Nu! Noi am plătit și plătim tot! Când spun noi, mă refer la noi, reșițenii!”, a comentat primarul Reșiței.

”Contractul a fost unul dezavantajos pentru oraș!”

Nelu Popa a explicat și motivele pentru care gestul lui Cătălin Rufă nu trebuie interpretat ca vreo dovadă de bună credință: „Baza sportivă din Valea Domanului este proprietatea Primăriei Reșița. Toate cheltuielile cu întreținerea acestei baze sportive, adică apă, curent, canal, gaz, întreținere, salariați, femei de serviciu, spălătorese, întreținerea gazonului, bucătărie, administrare, sunt plătite de reșițeni, de Municipiul Reșița. Echipamentul sportivilor, și ne referim aici în primul rând la juniori, salariile antrenorilor, costurile generate de înscrierea în competiții, deplasări, sunt suportate de reșițeni, în speță de Primăria Municipiului Reșița. În aceste condiții, acest contract pe care l-am avut cu Rufă și cu Damila Măciuca, din punctul meu de vedere, a fost unul dezavantajos pentru oraș! În primul rând datorită faptului că noi am plătit tot și el n-a plătit niciodată nimic! În al doilea rând, pentru că tot ce este aici este al nostru și el n-a avut niciodată nimic! În ciuda acestor evidențe, el a avut 51% și noi am avut 49%. Am lăsat la latitudinea instanțelor din România să stabilească dacă este corect ce am făcut sau este incorect, i-am lăsat domnului Rufă posibilitatea de a continua activitatea sportivă în baza noastră sportivă din Valea Domanului, a refuzat și a plecat. Și alegerea mea e ca aici, la Reșița, să facem performanță cu tineri din Reșița și județul Caraș-Severin. Punct!”

Transferuri abuzive?!

Revenind la juniorii care au evoluat o vreme pentru Metalul și care, conform contractelor de împrumut, erau legați de Cătălin Rufă până în vara anului viitor, primarul Nelu Popa a arătat cu degetul spre Gheorghe Năsturel, fost consilier local și reprezentant al municipalității la clubul de fotbal. „Decizia de a transfera anumiți jucători din grupele de juniori către societatea comercială Metalul, condusă de Rufă, a fost luată în 2013, sub semnătura lui Gheorghe Năsturel, fără a avea aprobarea Consiliului Local Reșița. Din punctul meu de vedere, acest lucru este un abuz! Nu ar fi trebuit ca Gheorghe Năsturel să poată să decidă transferul acestor copii la echipa lui Rufă. Din punctul meu de vedere, prejudiciul de ordin financiar nu este un prejudiciu real, pentru că este vorba de niște copii. Nu vorbim despre un Cristi Chivu care a plecat de la noi la Rufă cu 10 lei și acum valorează 2 milioane de euro. Era vorba de niște copii până la urmă și n-aș vrea să exagerăm cuantificarea financiară a acestor demersuri. E vorba, până la urmă, pur și simplu de niște acte făcute, după părerea mea, fără cap. Nu e problemă că Năsturel a provocat o pagubă de 50 de bani sau de 1 leu. Paguba există!”, a declarat edilul-șef.

„Vrea să mă facă pe mine țap ispășitor”

Că lucrurile nu stau chiar așa cum spune primarul Reșiței deja nu mai e o noutate. Cel mai recent acord de transfer al juniorilor de la CSM Școlar Reșița către Metalul Reșița, spre exemplu, s-a dat în 25 august 2015. Prin hotărâre de Consiliu Local. Prin HCL 217! Cam în aceeași notă este și replica lui Gheorghe Năsturel la acuzațiile ce i-au fost aduse de primarul Nelu Popa. „El poate spune orice, pe mine nu m-a consultat, dar nu de la mine putere s-au făcut acele transferuri. Dacă vrea să mă facă pe mine țap ispășitor asta e altceva. Eu nu vreau să mă cert, e treaba lui dacă judecă lucrurile așa. Acolo au fost multe lucruri de care nici noi nu am știut, dar nu eu m-am ocupat de acte sau de transferurile alea. Eu am încercat să fac numai bine, poate am greșit și eu, dar nu chiar așa. Poate că ar fi putut să vorbească despre referatul pe care l-am făcut eu anul trecut despre ce înseamnă Școlarul. M-aș fi bucurat. Eu anul trecut am făcut o înștiințare ce înseamnă Școlarul, dar văd că nimeni nu mai spune nimic după dezastrul de anul ăsta, după ce s-au încheiat campionatele de juniori. Nu au ținut cont! Eu le-am spus cum văd campionatul 2015-2016, a stat de vorbă cu niște oameni de la mai multe cluburi din țară, am informat Primăria, dar nimeni nu a ținut cont, iar anul acesta nu am avut nicio echipă care să meargă la vreun turneu de calificare, la o zonă, la nimic. Practic, numai cheltuieli la CSM Școlar, la grupele de juniori, nicio performanță!”, a declarat Gheorghe Năsturel pentru expressdebanat.ro.