Activiştii de mediu şi Romsilva se contrazic pe tema Direcţiei Silvice Caraş-Severin!

Scriam zilele trecute că Direcția Silvică din Caraș-Severin a pierdut certificatul FSC pentru lemnul exploatat, lucru semnalat de ONG-ul de mediu GEC Nera. Azi revenim asupra subiectului, prezentând alte opinii, chiar contradictorii. 

Activiştii de mediu de la Stop Defrișărilor atacă şi ei Direcția Silvică, spunând că aceasta nu ar trebui să mai primească certificatul FSC deoarece nu respectă standardele de exploatare. „Pădurile administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva în Caraș-Severin nu mai dețin certificare FSC! Ce face Ministerul Apelor și Pădurilor – România in cazul acesta? Datorită neregulilor și nerespectarea flagrantă a criteriilor FSC (Forest Stewardship Council), nu a fost emis un nou certificat FSC de către organismul de certificare. Pentru aceste nereguli și pentru multe altele, vor răspunde cu funcția cei care conduc în prezent Direcția Silvică, Ocoalele Silvice și Parcurile Naționale? Răspunsul este nu, ca și până acum!”, scriu aceștia.

„Pădurile țării sunt în pericol!”

În ultimii ani au fost semnalate numeroase nereguli și ilegalități cu privire la gestionarea pădurilor de către angajați ai RNP Romsilva în arii naturale protejate, dar și în pădurile din apropierea lacurilor, localităților și zonelor turistice. Principalele nereguli sunt semnalate chiar de Stop Defrișărilor:

„- Se exploatează comercial pădurile din Caraș-Severin cu încălcarea criteriilor FSC, a normelor silvice tehnice, legislația națională, directive europene: sute de kilometri de drumuri de scos apropiat unde nu a fost readus terenul la starea inițială, zeci de kilometri de drumuri care traversează pâraie și văi, zeci de mii de arbori cu scoarța vătămată, vizuini și mamifere alungate, cuiburi și păsări omorâte, plantarea de specii alohtone precum Larice, incendierea unor parchete pentru curățare, consultări FSC făcute de formă, nerespectarea flagrantă a normelor de securitate în muncă, lipsa de transparență și predictibilitate a exploatărilor forestiere, blocarea accesului publicului la amenajamete silvice, acte de violență la licitații și în parchete, licitații aranjate și lista continuă!
– Se exploatează comercial pădurile din parcuri naționale, arii protejate de categoria II IUCN, care conform legii reprezintă cele mai importante eșantioane ale biodiversității din România create pentru protecția și conservare ecosistemelor, nu pentru exploatare forestieră (PN Domogled – Valea Cernei, PN Semenic-Cheile Carașului, PN Cheile Nerei-Beușnița, PN Retezat).
– Se favorizează/legalizează prin planurile de management exploatarea comercială a pădurilor din parcuri naționale, prin acțiuni nelegale, presiuni și trafic de influență care determină reducerea zonelor de protecție strictă și integrală: PN Cheile Nerei-Beușnița (2016), PN Domogled – Valea Cernei (2016), PN Semenic-Cheile Carașului (2018).
– Se exploatează comercial pădurile din rezervații naturale: Groposu, Cheile Carașului, Buhui – Mărghitaș, Pădurea Dognecea, Pădurea Berzovia, Pădurea Șucu-Olteana.
– Se exploatează comercial pădurile din zone de protecție integrală în PN Domogled-Valea Cernei: pădurea Herman.
– Se exploatează comercial pădurile din parcurile naționale afectând grav habitatele și speciile, cu încălcarea multor norme silvice tehnice, legislația națională, directive europene.
– Se exploatează comercial pădurile din Caraș -Severin cu încălcarea criteriilor FSC, a normelor silvice tehnice, legislația națională, directive europene: sute de kilometri de drumuri de scos apropiat unde nu a fost readus terenul la starea inițială, zeci de kilometri de drumuri care traversează pâraie și văi, zeci de mii de arbori cu scoarța vătămată, vizuini și mamifere alungate, cuiburi și păsări omorâte, plantarea de specii alohtone precum Larice, incendierea unor parchete pentru curățare, consultări FSC făcute de formă, lipsa de transparență și predictibilitate a exploatărilor forestiere, blocarea accesului publicului la amenajamente silvice, acte de violență la licitații și în parchete, licitații aranjate și lista continuă!”, enumeră aceștia. Stop Defrișărilor trage și o concluzie: „Pădurile țării sunt în pericol!”.

Expirare, nu suspendare!

Pe fondul atacurilor venite dinspre activiştii de mediu, Romsilva vine cu precizări privind suspendarea certificării managementului forestier pentru Direcţia Silvică Caraş-Severin.

„Certificarea managementului forestier pentru pădurile administrate de Direcţia Silvică Caraş-Severin NU a fost SUSPENDATĂ, așa cum au afirmat în ultimele zile două organizații non-guvernamentale, ci a EXPIRAT la 30 aprilie, în acest moment fiind în derulare o misiune de audit a organismului de certificare din Marea Britanie pentru recertificarea pentru următorii cinci ani.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a obținut certificarea managementului forestier la standarde internaționale pentru 2,31 milioane de hectare, adică 72% din pădurile de stat administrate, în anul 2013, pe o perioadă de cinci ani. La 30 aprilie 2018 aceste certificate au expirat, fiind în curs procedurile de recertificare. Menționăm că nu există niciun certificat al managementului forestier pentru o singură direcție silvică, ci pentru pădurile de stat de pe raza mai multor direcții silvice. Din cele cinci certificate, Romsilva a obținut până în prezent recertificarea pentru patru, pentru al cincilea certificat, cuprinzând și Direcția Silvică Caraș – Severin, procedurile de certificare sunt în curs, nefiind finalizat acest proces“, transmite Romsilva.

De asemenea, Regia Națională a Pădurilor susţine că informațiile conform cărora „certificarea managementului forestier pentru Direcția Silvică Caraș-Severin ar fi fost SUSPENDATĂ în urma unor ”ilegalități” în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului sunt complet false. În ultimele luni, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului au existat numeroase controale ale autorităților și nu au fost descoperite ilegalități. Regretăm că sunt diseminate în spațiul public informații complet false, în lipsa documentării și a cunoștințelor de bază din domeniu sau cu rea credință, aducând astfel prejudicii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva“.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/