ACS Poli a învins și în retur Ripensia în derby-ul Timișoarei. Răchită, fericit; Pelici, furios: „Să ne fie rușine!”

Derby-ul local jucat pe Electrica dintre ACS Poli și Ripensia a fost adjudecat de gazde cu 1-0, după un meci dominat de echipa lui Alexandru Pelici, dar care a plătit tribut propriilor ratări. Pentru echipa lui Răchită, care a jucat într-un echipament „de moment” roșu și negru, a marcat Daniel Pop, după o fază fixă, fără alte ocazii semnificative. De precizat că în debutul primei reprize, ripensiștii ar fi trebuit să primească penalti pentru un henț comis de Uyi, nebăgat în seamnă de arbitrul băimărean Cristian Codrea, care a avut o prestație slabă.

Înainte de meci, Răchită a spus că ar fi preferat să joace în deplasare, pentru ca ACS Poli să nu fie nevoită să construiască. „Dorință” îndeplinită, deoarece Ripensia a ținut de minge tot meciul și a avut inițiativa, dar jucătorii au luat decizii proaste la finalizare și în momentul în care ajungeau cu mingea în careu. Anghelina și Toma au avut șuturi trimise mult peste poartă, pentru ca în minutul 26, Mansour să rateze o ocazie monumentală. După o fază de atac prelungită a roș-galbenilor, mingea a ajuns la senegalez în 6 metri, la nivelul coapsei, și cu piciorul ridicat, atacantul a trimis pe lângă. ACS Poli nu a putut pune pericol poarta adversă, iar roș-galbenii au irosit baloane prin Anghelina, Toma și Hecsko, doar ultimii doi cu baloane trimise pe poartă, dar fără vlagă.

Henț în careu nesancționat

După 0-0 la pauză, Răchită l-a scos pe Rogoveanu, accidentat. O fază decisivă putea fi cea din minutul 47. Sergio Uyi a respins din careu un balon cu mâna depărtată de corp, și cu antebrațul. Arbitrul Cristian Codrea, care a avut o prestație slabă, nu a fluierat însă nimic. Gazdele au mai echilibrat balanța jocului. Mai întâi, Buzan a trimis un șut pe poartă, reținut de Alexandru Moldovan, portarul ripensist. Golul a venit dintr-o fază fixă, în minutul 57, în urma unui corner apărut după o lovitură liberă dictată ușor pentru poliști. Calugher a bătut lovitura de colț, iar David Pop a înscris la colțul lung, după o reluare cu capul din careu.

Pelici a încercat să schimbe ceva, cu Popa și Bădăuță în locul lui Străuț și Mansour, dar fără mare succes. În minutul 69, a fost rândul lui Bădăuță să rateze o ocazie imensă. Atacantul a reluat din careu cu capul pe lângă poartă, un balon venit din lovitură liberă. Ripensia a forțat măcar obținerea unui egal pe final, mai ales că cei de la ACS Poli s-au cam retras, dar în zadar. Multe șuturi au fost extrem de slabe, iar înainte de final, Dumiter a ratat o mare ocazie, din situație de unu la unu cu portarul advers. După acest rezultat, a treia victorie din 22 de runde a alb-violeților, Ripensia rămâne singura echipă pe care ACS Poli a bătut-o de două ori în această ediție de Liga a II-a.

ACS Poli: D. Moldovan – Țîgîrlaș, Paramatti, Uyi, Olteanu – Pop, Buzan – Rogoveanu (min 46 Bilia), Bîrnoi (min 69 Golda), Calugher (min 86 Ghidurea)– Sidorenco

Ripensia Timișoara: A. Moldovan – Străuț (min 62 Popa), Hecsko, Tînc, Toma  – Anghelina (min 81 Stoica), Stoi – Chera, Zaluschi, Dumiter – Mansour (min 62 Bădăuță)

Răchită, ponderat în fericire. Pelici a pus punctul pe „I”

Valeriu Răchită spune că așteaptă un alt transfer, un jucător român de 19 ani, din străinătate, cu selecții la națională. „Sunt bucuros că am reușit să câștigăm meciul. Sunt 3 puncte importante. Mi-am dorit ca la acest meci echipa să arate altă față. Din punct de vedere al determinării, al atitudinii, cred că ne-am ținut de cuvânt. Eram convins că relațiile de joc nu sunt cele pe care mi le doresc, sunt foarte mulți jucători noi. Dar, cu timpul ne vom omogeniza și echipa va arăta mai bine. Ne-am prezentat astăzi contra unei echipe Ripensia cu jucători care joacă de mult timp împreună, contra unei echipe cu un antrenor foarte bun, Alex Pelici, pe care îl cunosc și căruia îi urez baftă de etapa următoare. Pe noi ne-au interesat cele 3 puncte pe care le-am câștigat, îi felicit pe băieți. M-am dus în vestiar, i-am felicitat. Pentru victoria de astăzi au mâine bonus, un antrenament. Un antrenament normal după un meci de asemenea intensitate. Cei care au jucat 90 sau peste 70 de minute, antrenament de refacere, alergare, stretching, gimnastică, sală de forță. Ceilalți, să facă un antrenament să compensez odihna de astăzi”, a precizat antrenorul gazdelor.

Alexandru Pelici a fost critic la adresa erorilor comise de echipa sa. „Cel puțin prima repriză, un joc la mâna hazardului și a celui care putea să stea mai bine în picioare. Un meci urât, care s-a deschis în a doua repriză. Diferența a făcut-o o fază fixă, pe un asemenea teren era clar că fazele fixe sunt foarte importante. Deși noi am avut numeroase faze fixe, nu am putut să le fructificăm. Poli a fructificat una dintre ele și cam așa s-a scris istoria acestui joc. Felicitări Poli și mult succes în continuare! Nouă nu ne rămâne decât să muncim mai mult, pentru că e rușinos să ajungi să-ți creezi atâtea situații în fața porții și să iei deciziile pe care le luăm. Am luat gol dintr-o fază în care fiecare știa foarte bine de cine trebuia să răspundă, de omul direct. Dar se pare că suntem suficient de responsabili în asemenea momente și asta ar trebui să ne dea de gândit. Pentru că așa cum am spus-o, nu suntem salvați. Încercăm să lucrăm mai mult la antrenamente. Dar până la urmă, de la 20 de metri spre poartă, sau finalizarea acțiunii nu cred că o poate dicta nimănui. Nu poți să șoptești nimănui cum să finalizeze o acțiune. Dacă ar fi o problemă la psihic, ar trebui să joace alt post, nu atacanți. Din păcate, suferim. Ratăm foarte, foarte mult, incredibil. A avut Mansour singur, Dumiter de două ori singur. Luăm gol din fază fixă unde fiecare știe cu cine trebuie să stea, doar că ne e greu să stăm. Nu e posibil așa ceva, trebuie să ne fie rușine tuturor! Nu trebuia să pierdem acest meci. Nu meritam să-l pierdem, pentru că din punctul meu de vedere, pentru că deși am jucat în deplasare, am fost echipa care a am condus ostilitățile și am dictat ritmul jocului. Am avut o posesie bună, ne-am creat situații. Trebuia să scoatem mai mult din jocul acesta. Plecăm cu mâna goală, e un început cu stângul și trebuie să ne fie rușine pentru asta, începând cu mine! Toți suntem vinovați. (despre arbitraj) Impecabil, mai puțin penalty clar pentru noi înaintea golului lor. Și probabil dacă s-ar fi dat penalty, s-ar fi dat și al doilea cartonaș galben la jucătorul de culoare, fundașul central. Penalty clar, poată să spună oricine orice! Se vede clar cum se duce cu mâna, are intenția să joace. În rest, impecabil”, a spus Pelici.

Etapa viitoare, ACS Poli joacă sâmbătă, de la ora 11, acasă cu Luceafărul Oradea. Ripensia va juca în aceeași zi, de la ora 14, pe „Dan Păltinișanu”, cu UTA.