Cetățenii Republicii Moldova care se află în Banat sunt așteptați la vot

În Republica Moldova au loc duminică, 24 februarie, alegerile parlamentare. Totodată, în țara vecină se organizează și un referendum prin care cetățenii pot decide reducerea numărului de deputați din Parlament, dar și demiterea de către popor a deputaților care nu-și fac treaba. 

Cetățenii Republicii Moldova care se află în această perioadă în Banat sunt așteptați mâine la vot. Vecinii de peste Prut organizează alegerile parlamentare, simultan cu un referendum privind numărul deputaților și posibilitatea de demitere a acestora dacă nu își îndeplinesc obligațiile, decizia fiind în mâna poporului.

Secția de vot alocată cetățenilor moldoveni aflați în Banat se va deschide duminică, la ora 7, la Timișoara, în incinta Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”, Strada Cluj, nr. 12. Oamenii își vor putea exercita votul până la ora 21 în baza pașaportului biometric, NU în baza buletinului de identitate sau a pașaportului cu termenul de valabilitate expirat.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, alegerile pentru legislativ au loc în baza sistemului de vot mixt. Pe lângă cele două buletine de vot pentru alegeri, cetățenii vor mai primi două buletine de vot pentru a participa și la Referendumul republican consultativ care se desfășoară în paralel cu alegerile parlamentare.

Întrebările la care vor răspunde alegătorii:

1. Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?

2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?