ACS Dumbrăvița țintește din nou aurul în Superligă. Nicoleta Husar pune ”degetul pe rană” în tenisul de masă românesc

În 2018 s-a oprit hegemonia clubului ACS Dumbrăvița în Superliga feminină de tenis de masă. După patru ani în care elevele Nicoletei Husar au câștigat aurul, anul acesta, au cedat în finala cu Farul Constanța. Un an în care clubul bănățean a rămas fără talentatele Adina Diaconu și Andreea Dragoman și după care experimentata antrenoare trage concluzia ”naturală” că și tenisul de masă are nevoie de investiții serioase pentru a nu regresa.

În toamnă, Dumbrăvița le-a avut în componență pe  sârboaica Izabela Lupulesku, Andreea Zanfir, Mihaela Dospina, dar și pe recent transferata ucraineancă Yanina Kokunina. După turneul care a reprezentat, practic, turul de campionat, Dumbrăvița e pe locul doi în Superligă. Nicoleta Husar admite că schimbările din echipă au avut un cuvânt de spus asupra rezultatelor. Am fost la un pas să luăm al cincilea titlu. Sperăm, luptăm anul acesta. Suntem deocamdată în tur pe locul doi și la retur și în play-off sperăm să fim din nou campioni.  Uneori contează și acest lucru, datorită faptului că jucătoarele ajung la o vârstă, își întemeiază familii doresc să aibă și câte un copil. Vin generații puțin mai tinere. Deocamdată stăm în formula în care am început anul competițional. Acum e chiar perioada de transferuri, între 15-30 și vom vedea dacă vom mai face o mică schimbare”, a spus, la final de an, Nicoleta Husar.

Nu a menajat autoritățile

Una dintre cele mai experimentate antrenoare din tenisul de masă românesc, Husar nu a menajat autoritățile locale. „Trebuie să ne mai gândim puțin și la partea financiară de multe ori. Și asta contează. Am avut anul trecut promisiuni că se va face o premiere, care nu s-a realizat, cel puțin din partea Consiliului Județean Timiș. Poate anul acesta au reușit să facă rost de fonduri să premieze măcar persoanele care merită. Noi nu plângem acum în mod special pentru această premiere. Dar trebuie să ținem cont că noi nu lucrăm numai cu seniorii, ci și cu categorii foarte mici de copii. Avem de la vârsta de 7 ani până la 18 ani. Chiar acum de curând am venit și de la Openul Serbiei, unde am luat două medalii de aur și două de bronz”, a spus, cu sinceritate, antrenoarea Dumbrăviței.

În cadrul galei de final de an a Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Călin Dobra, președinte CJT, a spus că vrea de la cluburi în principal proiecte penru finanțarea pentru activitatea de la juniori. „Stau și mă gândesc, de pe o parte, dacă se pune accent mai mult pe copii. Ce facem cu seniorii? Nu ne mai interesează seniorii? Vedeți cum s-a făcut exprimarea, că se doresc proiecte pentru copii și juniori, și e foarte bine acest lucru, pentru că dacă nu facem lucru cu copiii, sigur că nu o să-i avem la nivel de seniori. Sigur că sistemul e nivelat. E o problemă la nivel de Guvern, nu neapărat la Consiliul Județean Timiș. Poate că și dânșii doresc. Și eu aș dori să cred că o lege în țara asta se poate schimba cu bunăvoință, încercând să se ia oamenii implicați la o masă rotundă și să se discute și să se ia soluțiile cele mai optime”, a precizat Husar despre declarația președintelui CJT.

După asiatici, vin din urmă și indienii. Tenisul de masă trebuie să devină sport de interes național

Nicoleta Husar a avertizat și că pe lângă concurența deja binecunoscută cu sportivii cu ochi oblici, acum și indienii devin o forță la nivel mondial. „Peste tot în lume ne invadează jucători din India, care până acum nu se știau prea mult, cel puțin pe sportul nostru. Au investit o grămadă de bani, pe termen de zece ani de zile și acești sportivi au obținut și ei rezultate. Fără ajutor financiar, dacă vorbim la nivel de juniorat, nu vom avea mai departe echipe cu care să ne mândrim că mergem la Tokio  sau la alte olimpiade. Vom vedea cu ce reușim să ne prezentăm peste un an, când va trebui să participăm și la Olimpiadă”,a precizat experimentata antrenoare.

De altfel, Husar crede că tenisul de masă ar trebui să devină sport de interes național, cum se practică în Ungaria. „Eu zic că așa ar trebui să se și întâmple. Ținând cont că la Campionatul Mondial de juniori Cristian Pletea a obținut o nedalie de bronz, care nu este foarte ușor de obținut, mai ales la băieți, unde știm că sunt foarte mulți asiatici de fiecare dată. Eu cred că Guvernul și Federația Română de Tenis de Masă trebuie să se orienteze spre toate cluburile, să dea un sprijin cât mai mare. Fără acest lucru nu o să-i creștem pe copii. Tot discutăm cum să-i mai creștem, cu sponsori, cu ajutor de la părinți. Dar astăzi copii sunt tentați la foarte multe lucruri și nu știu în viitor câți antrenori vom reuși să ne mai menținem sportivii în sală, pentru că asta va fi o problemă. Încercăm tot ce se poate, cu toate metodele pe care le știm, să-i atragem. Dar trebuie să fie motivați, pentru că ne trezim că la 18 ani pleacă undeva la o echipă puternică. Noi muncim foarte mult, 12 ani, și nu mai putem să-i susținem pe plan local și după aia ne pare rău”, a conchis antrenoarea clubului din Dumbrăvița.

foto: dumbravita.tv.ro


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/