Acordul pentru înființarea Alianței Vestului, semnat la Timișoara. Printre obiectivele AVE: autostrăzi și rețele de transport cu trenuri de mare viteză

Acordul pentru înființarea Alianței Vestului (AVE) a fost semnat astăzi de cei patru primari ai orașelor implicate în acest proiect – Timișoara, Arad, Cluj-Napoca și Oradea. Alianța are ca scop realizarea unui parteneriat strategic prin care vor fi puse în aplicare mai multe proiecte și se va miza pe accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea orașelor.

AVE are planuri mari. Cele mai îndrăznețe sunt cele legate de autostrăzi. Cei patru primari – Nicolae Robu, Emil Boc, Gheorghe Falcă și Ilie Bolojan – s-au angajat să realizeze și să susțină o sumedenie de proiecte cu greutate precum dezvoltarea unei rețele cu tren de mare viteză sau creșterea mobilității ecologice prin folosirea tramvaielor și chiar a metrourilor. Nicolae Robu a spus că sunt obiective clare împărțite în patru categorii.

„Noi vrem să punem la baza acestei alianțe principiul dezvoltării comunităților, principiul libertății comunităților de a se asocia, de a-și optimina utilizarea resurselor. Vrem să punem principiul protejării puterii la nivelul comunităților locale care, prin asociere, la nivel intra și inter-regional desigur că promovează această putere și o materializează prin realizări concrete. Și mai este principul stabilizării administrative. Obiectivele sunt structurate pe patru categorii. Din prima categorie fac parte accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, susținerea și urgentarea implementării priectului Autostrada ViaCarpathia, susținerea și urgentarea proiectului Timișoara-Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între cele patru orașe, dezvoltarea prin parteneriate a aeroporturilor și a facilităților de acces la acestea dinspre fiecare oraș către toate celelalte”, a spus Nicolae Robu.

Trebuie susţinut procesul de regionalizare!

De cealaltă parte, Emil Boc a declarat că este foarte important ca cele patru orașe să profite de fondurile europene, mai ales că acum se va adopta un nou buget.

„Suntem în fața adoptării unui nou buget al Uniunii Europene 2021-2027 și, dacă pentru actualul exercițiu financiar erau doar 11 obiective tematice, pentru următorul exercițiu financiar vor fi cinci. Inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, investiții în tot ce înseamnă energii regenerabile, sprijinirea proiectului de transport și a rețelelor de dezvoltare digitală, incluziune socială, educație, locuri de muncă, sănătate, relația de la om la om. Nevoile noastre se încadrează în toate cele cinci priorități ale Uniunii Europene. Mai există ultimul proiect nou al Uniunii Europene, pentru prima dată va fi implicat în următorul exercițiu financiar, un instrument dedicat colaborării dintre orașe, atât orașe din Uniunea Europeană, cât și dintre orașele aceleași țări. Avem acest cadru și e păcat de Dumnezeu să nu îl utilizăm pentru a aduce avantaje concetățenilor noștri”, a declarat primarul orașului Cluj-Napoca.

Boc a accentuat faptul că această alianță nu a fost înființată cu scopul de a fi împotriva Guvernului, ci de a colabora cu autoritățile centrale. De asemenea, acesta a reamintit că trebuie susținut procesul de regionalizare pentru că România este singura țară din fostul bloc comunist care încă funcționează după o lege a organizării administrativ-teritoriale adoptată în vremea Comunismului.

Această inițiativă nu este îndreptată împotriva Guvernului, dimpotrivă, este ca împreună cu România să avem o Românie mai puternică și mai bogată. În UE se vorbește de descentralizare. Numai așa pot fi avute în vedere toate motoarele de dezvoltare economică. Suntem singura țară din Uniunea Europeană, sau mai bine spus singura țară din fostul bloc comunist care se mai conduce după legea organizării administrativ-teritoriale din vremea comunismului. Nu poți să ai prosperitate după o lege care a fost făcută în timpul centralizării regimului comunist. Avem nevoie să colaborăm între noi”, a mai spus Boc.

Pentru oprirea exodului tinerilor spre Occident!

Edilul din Oradea, Ilie Bolojan, a spus că prin această alianță se urmărește readucerea tinerilor plecați în străinătate și oprirea exodului acestora spre Occident.

„Credem că împreună suntem mai atractivi pentru oameni. Conectarea mai bună dintre cele patru orașe, rutier, feroviar și din toate punctele de vedere, ne propunem să fie un baraj pentru oprirea emigrării românilor în Europa. Noi credem că această conectare mai bună a acestor patru orașe, această dezvoltare economică pe care o urmărim, investițiile viitoare, să fie un factor de atracție pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România”, a spus Bolojan.

La rândul său, Gheorghe Falcă a ținut un discurs scurt. Edilul Aradului a spus că este importantă relația cu Uniunea Europeană și că documentul reprezintă, de fapt, asumarea unei responsabilități.

„Este foarte important atunci când vorbim de obiective să conștientizăm necesitatea de a realiza acele obiective bazându-ne pe valorile noastre, dar gândindu-ne în același timp la relația cu Uniunea Europeană. Lansăm această inițiativă în folosul comunităților noastre și ale țării”, a spus Gheorghe Falcă.

Edilii au anunțat că în primul trimestru al anului viitor va fi înființată asociația interregională.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/