Accidentul din Munții Apuseni a alertat autoritățile caransebeşene

Proiectul transfrontalier inițiat de administrația locală din Caransebeș în care este prevăzută achiziționarea unor echipamente de supraveghere video aeriene a fost îmbunătățit pentru a asigura o mai bună calitate în intervenții.

După ce avionul cu cele șapte persoane s-a prăbușit în Apuseni, iar timpul de intervenție nu a fost destul de rapid pentru salvarea unor vieți, primarul gugulanilor, Marcel Vela, a regândit proiectul său „Managementul comun al situațiilor de urgență în zona transfrontalieră România-Serbia”, astfel încât acesta să ajute la ridicarea nivelului calității intervențiilor în caz de urgență.

Proiectul a fost pus pe SEAP pentru licitarea dronelor. Însă l-am retras, pentru că am solicitat să fie mărită suma pentru drone în așa fel încât acestea să fie capabile să zboare în condiții cât mai grele de temperatură, furtună, vânt. Accidentul care s-a petrecut zilele trecute m-a făcut să rectific proiectul ca în loc de trei drone de performanță medie să putem achiziționa o dronă foarte performantă”, precizează Marcel Vela. Acesta explică faptul că drona ce face parte din proiect va putea interveni în cazul unor accidente de genul acesta chiar și în alte județe și ar fi putut chiar să ajute la localizarea avionului prăbușit în Apuseni.

CITEȘTE ȘI: TREI „OCHI DIN CER” VOR VEGHEA ASUPRA GUGULANILOR!

De altfel, acest accident a fost ca o conștientizare pentru oficiali că oricând se pot întâmpla astfel de evenimente nefericite ce solicită toată tehnica performantă posibilă pentru salvarea unor vieți. „Este un semnal de alarmă că viața oamenilor este cea mai importantă pentru un stat. Sunt țări care au trecut ca parte din Drepturile Omului și dreptul la fericire, așa că putem măcar dreptul la viață să îl respectăm ”, a mai adăugat primarul Caransebeșului. Chiar și cu această rectificare, proiectul transfrontalier ar putea fi finalizat, cu drone achiziționate și operatori angajați, chiar în vara acestui an.

Amintim că valoarea totală a proiectului se ridică la peste un milion de euro, contribuția administrației locale a Caransebeșului fiind de 2 la sută, adică 24 de mii de euro. Proiectul este realizat prin programul IPA și presupune, pe lângă acele vehicule aeriene fără pilot numite drone, și un soft pentru managementul situațiilor de urgență.

FOTO: stirileprotv.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/