Acceptat la Oxford! Sergiu Novac, cel mai bun elev al Lugojului, dorește să studieze la una dintre universitățile de top din lume

Elev de elită, Sergiu Novac a reușit să obțină nota 10 pe linie la examenul de Bacalaureat, dorind ca studiile universitare să le facă la Oxford.

Pentru tânărul lugojean, anii de școală au fost încununați cu rezultate excelente la olimpiade și concursuri. Anul trecut, Sergiu Novac, pe atunci elev la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, a adus pentru Lugoj o performanță istorică, prin rezultatul excepțional obținut la Olimpiada Internațională de Matematică. Tânărul matematician, pregătit de prof. Adriana Mariș, a obținut atunci medalia de argint la competiție și totodată cel mai bun rezultat la disciplina matematică pentru județul Timiș, până în prezent. Totodată, Sergiu are în palmares cinci medalii la olimpiadele naționale, două la Balcaniadă și una la Olimpiada Internațională, lucru care îi confirmă statutul de elev genial cu care Lugojul se mândrește.

La examenul de Bacalaureat de anul acesta, Sergiu Novac a arătat că disciplina și perseverența reprezintă cheia spre rezultate excelente, astfel încât a obținut nota maximă la toate probele, având în final media 10. Cel mai probabil, lugojeanul își va continua studiile în domeniul matematicii la prestigioasa Universitate Oxford, din Marea Britanie, cea mai veche universitate din lumea anglofonă, care dispune de facilități excelente și pregătire de primă clasă la toate disciplinele.

„Oferta mea pentru admitere era condiționată de notele de la Bac și luând 10, clar am îndeplinit condițiile, deci am intrat. Cu toate astea, încă aștept un răspuns de la statul englez. Am aplicat pentru un împrumut pentru a putea plăti studiile și nu am încă un răspuns legat de asta.”, precizează Sergiu Novac.

Guvernul Marii Britanii susține studenții care doresc să urmeze ciclul de licență în Marea Britanie, oferindu-le posibilitatea de a accesa un împrumut pe termen lung. Cei care pot accesa acest împrumut sunt viitori studenți, care au aplicat la un program de licență în Marea Britanie și care au acceptat o ofertă din partea unei universități. Total diferit de tot ceea ce înseamnă un împrumut pentru studii în România, unde studenții rareori beneficiază de sprijin adecvat de la stat, oferta Marii Britanii este foarte accesibilă. Suma se returnează statului exclusiv după terminarea studiilor și numai dacă absolventul depășește un anumit prag salarial.

„Trebuie să recunosc că am stat mult să mă gândesc dacă merită într-adevăr să plec din țară și să studiez la o universitate din afară. Nu aș vrea să spun că universitățile de la noi nu oferă programe de studii adecvate, însă cred că o universitate de prestigiu cum e Oxford îți oferă mai multe avantaje, cum ar fi, pe lângă modul de predare, care e puțin diferit, oportunitatea de a participa la proiecte de cercetare încă din timpul facultății (desigur, există și in țară asemenea oportunități, dar într-un număr mai mic) sau o gama mai largă de domenii pentru masterat/doctorat.”, explică Sergiu Novac.

Elev eminent, îndrăgit de colegi și profesori deopotrivă, caracterizat de un bun-simt ieșit din comun, Sergiu Novac ar trebui să reprezinte un exemplu și pentru generațiile viitoare.