ABUZ FĂRĂ PRECEDENT. „Eftimie Murgu”, propria moșie?! Senatul Universității încalcă legea pentru a ascunde sistemul ilicit de îmbogățire!

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița a fost atât de bine manageriată încât mai mulți profesori au ajuns în pușcărie, alții au primit pedepse la închisoare cu suspendare, toate cadrele didactice de la anul I, Drept European şi Internaţional, sunt cercetate penal, ITM-ul a sesizat ANAF-ul din cauza neregulilor financiare, Curtea de Conturi vorbește de management defectuos, profesorii au intrat în grevă pentru că nu și-au primit salariile și se acuză între ei că sunt neprofesioniști sau se toarnă unul pe altul pentru șpăgile primite. Iar enumerarea problemelor poate continua. Toate acestea și-ar fi dorit actuala conducere, dar mai ales fosta, să nu fie date publicității. Motiv pentru care, acum, jurnaliștilor Express de Banat li se bagă pumnul în gură și sunt declarați indezirabili în spațiul universitar! Evident, în mod abuziv!

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița pare mai degrabă propria moșie a celor care au pus bazele unui sistem ilicit de îmbogățire și au beneficiat de el, după cum au arătat procurorii Parchetului General, decât o instituție de învățământ superior de stat. Numeroasele articole publicate de cotidianul Express de Banat, în care, din păcate, au fost prezentate mai degrabă aspecte negative din universitate, dar asta nu din vina jurnaliștilor, au deranjat foarte tare la nivelul Rectoratului și Senatului UEM. Atât de tare, încât acum se încearcă înăbușirea în forță a unor astfel de articole, care nu sunt altceva decât relatări și prezentări ale unor situații de fapt. Senatul UEM a hotărât săptămâna trecută să acționeze în instanță cotidianul Express de Banat și pe subsemnatul pe motiv că ar fi fost prejudiciată imaginea, onoarea și reputația membrilor comunității academice reșițene și ar fi fost adusă atingere gravă imaginii universității. Tot Senatul a mai hotărât ca Rectoratul să lanseze liste de susținere, care vor fi semnate de angajații universității, care consideră că le-a fost lezată demnitatea umană și profesională. Al treilea punct din Hotărârea nr. 86 din 16 mai este însă de-a dreptul halucinant. Membrii Senatului au confundat Universitatea cu propria moșie și au desconsiderat legea, motiv pentru care cotidianul Express de Banat va sesiza Parchetul, pentru fiecare membru în parte, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. „Prezența reprezentanților publicației Express de Banat în spațiul universitar devine indezirabilă, aceștia urmând a fi excluși oficial de pe listele cu invitați la evenimentele și manifestările organizate de Universitatea «Eftimie Murgu» din Reșița”, au hotărât membrii Senatului UEM. Hotărârea contravine flagrant legilor în vigoare, în special Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, care arată încă de la primul articol că: „Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României”.

Liderii de la „Eftimie Murgu” sunt, cel mai probabil, deranjați de faptul că Express de Banat a adus la cunoștința opiniei publice pleiada de probleme descoperite în universitate de diferitele instituții ale statului și apreciază că o acțiune în instanță va stopa apariția în spațiul public a acestora sau a celor care, posibil, vor fi descoperite de acum încolo. Pentru că semnale în sensul ăsta sunt destule. Și chiar mult mai grave decât cele care deja se cunosc! Membrii Senatului și inițiatorii acestui demers în instanță ar fi trebuit să fie deranjați de zecile de dube de intervenție care au venit în curtea universității și au făcut-o celebră în toată țara din cauza corupției și apucăturilor profesorilor universitari. A unora dintre ei, pentru că, așa cum am precizat de fiecare dată, sunt și destule cadre didactice oneste și bine pregătite profesional. Ar fi trebuit să fie deranjați de procurorii care au trimis mai mulți profesori în judecată și au întocmit un rechizitoriu de sute de pagini, document public, în care efectiv șterg pe jos cu unii membri ai spațiului universitar reșițean. Senatul ar putea fi supărat și pe ITM Caraş-Severin, care a verificat situaţia de la Universitate şi, pentru că ar fi găsit mai multe inadvertenţe, a sesizat ANAF – Direcţia Finanţelor Publice Caraş-Severin!

La fel de bine, Senatul ar putea aproba o acțiune în instanță împotriva procurorilor Parchetului General, care „efectuează cercetări faţă de toate cadrele didactice din cadrul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa cu privire la modul de acordare a notelor unor studenţi din anul I, specializarea Drept European şi Internaţional”, și astfel le strică imaginea! Dar i-ar putea chema în sala de judecată și pe procurorii care vorbesc despre lucrări ştiinţifice avizate pentru eliberarea din pușcării a penalilor din fotbal, lucrări ce poartă ștampila UEM. Magistrații Tribunalului Caraș-Severin și ai Curții de Apel Timișoara, care au îndrăznit să le trimită colegii în pușcărie, ar putea fi acuzați și ei la fel de bine că au lezat demnitatea umană și profesională a unor profitori de sistem ilicit de îmbogățire. Pentru aceleași motive, Senatul s-ar putea îndrepta împotriva laborantului care a mărturisit cum aduna șpăgile pentru examene la Facultatea de Inginerie!

Profesoara Ileana Rotaru, care a demisionat de la UEM, poate fi chemată și ea în instanță. Doar a vorbit în public despre presiunea continuă şi constantă la care a fost supusă în ultimii ani, prin diferite forme şi persoane pe care nu le consideră demne de mediul academic! La fel și Eugen Răduca. Acesta s-a exprimat și el în spațiul public foarte dur la adresa colegilor. „E o problemă delicată. O parte dintre absolvenți poate nu a ajuns la stadiul de pregătire profesională pe care îl solicită o parte dintre firme. Sunt și chestiuni manageriale care ne pun uneori în situația de a fi mai indulgenți la promovare! Există niște standarde pe care ni le cer unele organisme, procente de promovare, se cere un anumit număr de studenți. Dacă am păstra standardele, am rămâne în jur de 20 și acest lucru ar afecta finanțarea atât timp cât statul nu va găsi niște metode să facem școală așa cum trebuie făcută”, declara Răduca. Și ar mai fi atâtea și atâtea de adus în discuție. Express de Banat le-a făcut cunoscute pe fiecare dintre ele, la momentul respectiv, și asta a deranjat și a generat acest abuz prin care este interzis în Universitatea „Eftimie Murgu”. De fapt, un abuz prin care se încearcă să se țină ascunse neregulile!

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/