După ce oamenii de afaceri s-au plâns de faptul că investiții importante, de milioane de euro, le sunt blocate din cauza teritoriilor declarate parte a parcurilor naționale, mai nou situația începe să se agraveze.
Primarii cărășeni sunt extrem de revoltați pe situația în care au fost aduși! Spre exemplu, reprezentanții administrației publice locale din Anina se arată dezamăgiți de faptul că proiectele pe care le au în pregătire le sunt blocate, din cauză că suprafețe importante de teren din intravilanul orașului, dar și din extravilan sunt cuprinse acum în aria parcurilor naționale Cheile Nerei-Beuşniţa și, respectiv, Semenic-Cheile Carașului. Situația este aberantă în opinia oficialilor locali, mai ales că situația economică și așa este precară la nivelul orașului. Acum, și oportunitățile de dezvoltare pe linia turismului au fost smulse din rădăcini.
În acest sens, la inițiativa Primăriei Anina, în oraș a fost organizată o întâlnire cu toate localitățile care trec prin situații similare, deloc puține la număr. Vizate sunt: Oravița, Bozovici, Lăpușnicu Mare, Șopotu Nou, Cărbunari, Sasca Montană, Ciclova Română și Eftimie Murgu.
„Tematica a fost dezvoltarea durabilă a comunităților din arealul Parcului Național Cheile Nerei Beușnița. Am dezbătut mai multe probleme, dar nemulțumirea noastră se referă la contracte. Acestea sunt făcute între Romsilva și Administrațiile Parcurilor, dar au făcut contracte între ei, fără să ne întrebe pe noi, deși au obligația prin lege să facă un plan de management împreună cu comunitățile, or pe noi nimeni nu ne-a întrebat nimic. Având teritoriile în parcuri, nu mai putem construi nimic. Noi am cerut ca anumite locuri să fie declarate zone de dezvoltare durabilă. Pe scurt, le reproșăm că nu fac planul management așa cum trebuie!”, a spus Marian Meșinschi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Anina.
În localitate, două zone sunt cuprinse în parcuri naționale. Orașul Nou, cartier pentru care administrația locală avea în plan dezvoltarea unui proiect turistic, dar pentru care oficialii de la Parcul Național Cheile Nerei Beușnița au spus „Stop!”. În plus, o altă suprafață cuprinsă într-un alt parc, Semenic-Cheile Carașului, este cea de la Mărghitaș, acolo unde terenul putea fi vâdut pentru investiții private, pentru că zona este una extreme de frumoasă.
Ce spun oficialii de la Parc?
Pentru zona Mărghitaș, cei care conduc Parcul Național Semenic-Cheile Carașului spun că situația nu este atât de alarmantă, mai ales că în elaborarea planului de management urmează să fie consultate și autoritățile locale.
„Vreau să fac o zonare, astfel încât să conteze și părerea lor. Pentru zona Mărghitaș, unde știu că vor să dezvolte ceva acolo, va avea loc consiliul consultativ. Planul de management nu este trimis spre aprobare, deși mulți din Consiliul Științific au vrut să îl trimită. Era simplu să facem așa, dar dată fiind situația, el se discută încă. Se rediscută împreună cu comunitățile locale! Dacă făceam asta, 5 ani de zile nimeni nu se mai putea atinge de Mărghitaș. Sunt puncte vulnerabile, cum ar fi Anina sau Carașova, unde mai multe suprafețe de teren intră sub incidența parcului. Nu vreau ca aceste comunități să intre în scandal. Am o relație bună cu domnii primari, dar și dacă nu aș avea trebuie să vorbim cu ei. Nu vrem să îi privăm de dezvoltarea turismului, pentru că pe turism ne putem axa. Conservăm, dar ținem cont și de partea economică!”, a spus Sorin Tudorescu, directorul Parcului.
Cum și administrația locală caută soluții și speră să ajungă la consens, ambele părți se vor întâlni pentru a găsi o soluție comună care să nu priveze comunitatea locală de investiții.
Problema este ca primariile cauta sa scoata din circuitul parcurilor nationale suprafete de teren pe care sa faca afaceri si sa capete mita edilii.Este cazul lui Pavel Verindean,fost “primare” la Prigor si condamnat pentru luare de mita.Parcurile nationale exista pentru viitor,nu pot fi distruse la voia primariilor.
Bine punctat Alexandru!
Primarul de la Anina a vazut ca nu este in stare de nimic si acum da vina pe parcuri…Eu zic sa lase natura neatinsa si sa se dezvolte pe alte terenuri -Vezi zona Bradet, sau zona de Crivina sau zonele de la bariera!!! Sau ii trebuie ceva bani la Domnul Chincea el este cel care a bagat orasul Nou in parc tocmai cand a fost el director! Acum instiga primarii si mai ia si ceva bani de pe spatele lor, ca astia sunt mari creduli si pun botul! Ia sa vedem cum o sa se dezvolte orasul si sa lasam natura neatinsa si sa dam posibilitatea oamenilor sa mearga sa se recreeze in natura! Domnul Romanu primar de Anina ce faceti cu Hotelul Marghitas il lasati doar pentru protocol sau cu blocurile din orasul nou???
Domnule Tudorescu foarte bine ca va axati pe turism, dar sa stiti ca turismul nu se bazeaza pe distrugerea mediului. Dumneavoastra trebuie sa stiti sa discutati cu primarii si sa ii faceti sa inteleaga ca nu in zonele cele mai pitoresti trebuie sa concesioneze teren si sa faca vile!!! Domnule Tudorescu dumneavoastra cred ca nu aveti elementare notiuni de protectia mediului si parc national!
Dl.Calin,problema cu administratiile parcuriilor sta cam asa:atunci cand Parcurile si-au trasat suprafetele nu au intrebat comunitatile,astfel cartierul Or.Nou este prins inrezervatie,asa este si tot terenul de la Crivina,Plopa .Nu solicitam sa se construiasca in mijlocul acestor rezervatii,solicitam ca la managementul acestor rezervatii sa fim consultati,avand in vedere proiectele noastre.Marghitasul ca l-ati pomenit intra in rezervatie si este in strategia de dezvoltare a orasului.Aici in anul 2014 au avut loc nu mai putin de 6 tabere de creatie in folosul promovarii or.Anina.Nu este destul caci fara un teren de sport,fara inca cateva conditii pe care trebuie sa le indeplinim nu putem promova aceasta zona drept statiune de interes local.In strategia de dezvoltare a orasului Anina sunt prevazute si terenurile de la bariera cum le spuneti dv.
Dl. Gheorghe nu parcurile si-au trasat singure dupa capul lor aceste limite, au fost oameni care au considerat ca acele zone merita sa fie protejate, da uneori au fost facute si erori asa cum spuneti Or Nou, dar in zona Marghitas nu trebuie concesionate terenuri pentru case si eu sunt din Anina si nu vreau sa vad numai constructii in acea zona pitoreasca. De ce nu faceti ceva cu cele 2 casute arse, cu terenul din jurul lacului chiar se vinde sau vandut cladirile din jurul lacului….Incercati sa nu mai dati vina pe diverse institutii si sa incercati sa valorificati ceea ce aveti fara sa distrugeti pasunea si padurea. Dl Chincea daca va consileaza el stie bine ca atunci cand s-au trasat limitele de la parc a fost in fruntea unei institutii de decizie si avea un cuvant de spuns. Spun ca acest domn va consileaza total gresit! Vedeti ca se pot amenaja si alte zone…precum Terezia, Bradet, Somerfrische-Aurora, Uteris, Putul V. Domn Primar nu fiti incapabil si dati vina pe tantari si vedeti-va stalpu-l din propia gradina!!!!
Dl Tudorescu chiar se crede pe tarlaua lui„Vreau să fac o zonare, astfel încât să conteze și părerea lor.” Oamenii care conduc institutii se cred tartori si ei fac fix ca in propia curte!
”Nu vrem să îi privăm de dezvoltarea turismului, pentru că pe turism ne putem axa. Conservăm, dar ținem cont și de partea economică!”Dl Tudorescu acum v+ati treyit din somn*?
Scuzati ca ma bag dar in fata unui monitor este usor sa comentezi ceva sau sa dai vina pe eu sti ce primar dar mai faceti si voi o mica plombare prin paduri prin asa zisele parcuri si sa vedeti cat lemn se trage de exemplu Mitocaru din Bozovici lemn de calitatea 1 Tolan din Anina cartierul Bradet si plus alte camioane ce dracu stie unde se duc. Si pe timp de vara mai au si nesimptirea sa ceara bani cica sa refaca drumu pana la lacul Buhui nesimptiti naibi
trezitiva la realitate ,pana nu este si mai tarziu….