Absorbția banilor europeni, limitată din cauza birocrației excesive. Discuții despre oportunități de finanțare, la UVT

uvt
Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

Măsurile și oportunitățile de finanțare europeană au fost dezbătute la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul conferinței dedicate – „Antreprenor EU: oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă”. Economia românească dispune de oportunități de finanțare prin programele europene „Next Generation EU” sau „Facilitatea de redresare și reziliență” care, fructificate, ar putea atenua șocurile crizelor actuale și pot compensa trei decenii de investiții reduse.

Conferința organizată la Timișoara de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a reunit responsabilii guvernamentali ai programelor europene, studenți, oameni de afaceri și viitori antreprenori din toate domeniile de interes.

Temele dezbătute în cadrul evenimentelor au vizat, printre altele, identificarea soluțiilor pentru susținerea mediului de afaceri prin fonduri europene, fiabilizarea absorbției fondurilor și specificul noii politici de coeziune.

„Nevoile de investiții sunt mari, dar există încă întârzieri în punerea în aplicare a planurilor și în fluxul de noi fonduri care intră în economie. Capacitatea de absorbție a banilor europeni s-a dovedit a fi limitată, în mare parte din cauza unei birocrații excesive. Aceste evoluții ridică o serie de întrebări-cheie, în special în ce privește modul în care designul programelor ar trebui conceput și cum pot fi acestea puse în aplicare pentru a se concentra mai bine pe modalități realiste, eficiente, echitabile și durabile de cheltuire a banilor europeni. Rolul nostru este să construim punți, iar la finalul celor șase dezbateri, pe care le vom realiza în șase regiuni diferite ale țării, să grupăm și concluzii, într-o foaie de parcurs pentru finanțările europene. În acest an, am reușit să avem un dialog real si constructiv cu Guvernul, cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, am trecut o dată în plus de la promisiuni la fapte. 73 de proiecte aprobate dar fără finanțare, pe domeniul digitalizării urmează, conform promisiunilor, să fie finanțate. Da, se poate! Îmi doresc să putem recomanda și să fie adoptați coeficienți de actualizare anuală în cadrul proiectelor, să fie redusă birocrația, să fim proactivi și să propunem soluții de accelerare a absorbției finanțărilor europene.”, a declarat Cristina Chiriac.

Rata de absorbție a fondurilor europene este, la această dată, de 61%, spune Csilla Hegedüs, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Stiri admitere Timisoara gif uvvg 1000x100px admitere 2024 Stiei Timisoara Muzeul TM

„Guvernul se concentrează pe identificarea zonelor unde se află sincopele liniilor de finanțare, pentru că observăm totuși o rată de supra-contractare pe anumite măsuri, chiar de 150%, dar nu toate contractele se duc la bun sfârșit. Încercăm să scădem nivelul de birocrație din proiecte, chiar dacă nu este ușor. În întâlnirea de acum două săptămâni, de la Bruxelles, în care echipa ministerului a fost primită de doamna Elisa Ferreira, comisar european pentru Coeziune și reforme, domnia sa a subliniat un factor orizontal esențial pentru reformele UE, cel al egalității de șanse și implicării femeilor în antreprenoriat.”, a declarat Csilla Hegedüs.

Programele de finanțare cu fonduri europene reprezintă, tot mai mult, un domeniu al vieții economice care poate fi considerat strategic pentru viitorul României, este de părere rectorul UVT.

„Universitatea de Vest din Timișoara a fost remarcată pentru strategia de dezvoltare a culturii antreprenoriale aplicată în activitățile de formare, fiind dată drept un exemplu pozitiv în cadrul studiului elaborat sub egida OECD și a Comisiei Europene, realizat de HEInnovate sub titlul Supporting Entrepreneurship and Innovation in Higher Education in Romania. Conferința concentrează dezbaterile asupra finanțărilor europene, facilitează schimbul de opinii și cunoștințe, obiective utile, cu siguranță, pentru sectorul antreprenorial local.”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Proiectul „Antreprenor EU. Oportunități de finanțare pentru dezvoltare durabilă” reprezintă un proiect național, dedicat creșterii ratei de absorbție a fondurilor europene ca soluție de dezvoltare durabilă. Seria de evenimente va avea loc în 6 orașe din România, în cadrul cărora vom aduna aproximativ 60 de speakeri și peste 1000 de antreprenori, cu obiectivul de a crea un memorandum complet care va centraliza soluțiile și instrumentele specific identificării, evaluării și implementării proiectelor bazate pe fondurile europene.

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/