Caraș-Severin a mai punctat o premieră. La cârma Consiliului Județean s-a aflat timp de șase luni un vicepreședinte urmărit penal, iar acum condamnat la închisoare. Prin acordul partidelor politice acest lucru este posibil!
Deși pare absurd, nici condamnarea Tribunalului Caraș-Severin, instanță care l-a trimis peste șapte ani după gratii, nu poate momentan să îl îndepărteze pe Ghiorghioni de la cârma județului. Asta, pentru că nu este încă definitivă. Modalitatea găsită pentru suspendarea vicepreședintelui însă rezistă prin faptul că … nu s-a prezentat la serviciu. Absența sa este penalizată de lege!
„În Legea 393/2004 a aleșilor locali există o încetare de drept a mandatului de consilier județean în cazul imposibilității exercitării mandatului pe o perioadă întreagă mai mare de șase luni. Legiuitorul nu definește imposibilitatea exercitării … pentru ce, de ce și așa mai departe. Va exista în acest sens un proiect de hotărâre de consiliu județean prin care consilierii vor lua act, practic, de starea aceasta de fapt”, a declarat secretarul județului Caraș-Severin, Darian Ciobanu, pentru Express de Banat.
Ciobanu a explicat faptul că în această situație este vorba despre o altă procedură, pentru că legiuitorul sancționează absența sa de la locul de muncă.
Prin urmare, după ce vicele va pleca de la conducerea județului, cel mai probabil luna aceasta, într-o ședință ordinară ulterioară se ia act de vacantarea postului de consilier județean și de vicepreședinte, pe cale de consecință. Locul lui Ionesie Ghiorghioni va rămâne liber, iar pe scaunul de consilier județean va ajunge următorul ales care a candidat pe lista USL la alegerile din 2012.
În aceeași ședință se poate vota automat și un nou vicepreședinte la cârma județului Caraș-Severin, astfel încât echipa de la conducerea instituției să fie cât de cât completă. Președintele Sorin Frunzăverde este încă absent pentru că se află în concediu medical, având probleme grave de sănătate.
În altă ordine de idei însă, Legea îi mai permite lui Ionesie Ghiorghioni ca în termen de zece zile de la comunicarea deciziei luate în plen să atace în contencios administrativ hotărârea de consiliu județean, sens în care poate apela la judecători.
Cum instanța l-a condamnat deja la șapte ani și patru luni de închisoare, este greu de crezut că va mai avea tupeul să facă acest lucru. Asta, deși orice este posibil!
Una peste alta, cert este că până acum, deși în ședințele de consiliu județean au existat proiecte de hotărâre pentru îndepărtarea lui Ionesie de la conducerea CJ CS, acest lucru nu a fost posibil pentru că numărul de voturi acordat de aleși a fost insuficient.