ABERANT. Ca la noi, la nimeni! Profesoară coruptă la catedra Universității „Eftimie Murgu”, cu sprijin din interior!

A fost condamnată definitiv pentru luare de mită în formă continuată. A ocolit pușcăria, deși inițial primise o pedeapsă privativă de libertate. A scăpat și de interdicția din primă instanță de a se întoarce la catedră și da, va reveni ca profesor universitar! Cu largul concurs al fostului rector și pentru că așa a decis (in)justiția!

Ajunsă rector al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița probabil, cum nici măcar ea nu știe, Venera Manciu n-a îndrăznit sau nu a vrut ca profesoara coruptă, Andrea Minda, dovedită de două instanțe că a luat șpagă de la studenți, să fie dată afară. Iar lipsa de reacție a fostului rector poate duce acum la o situație incredibilă. Și anume, ca un profesor șpăgar, condamnat definitiv, să se întoarcă la locul de muncă, la locul comiterii infracțiunii, sfidând orice principii de etică profesională, orice statut sau regulament.

Andrea Minda și-a pierdut catedra de la „Eftimie Murgu” abia în 19 iulie 2016, când în funcția de rector era deja instalat Andrade Bichescu, la mult timp după condamnarea sa definitivă la un an de închisoare cu suspendare, sentință pronunțată de Curtea de Apel Timișoara în ziua de 24 martie 2016. Tocmai această reacție foarte târzie a conducerii UEM a fost speculată, cel puțin deocamdată, de Andrea Minda, care, atacând în instanță decizia de concediere, a primit câștig de cauză la Tribunalul Caraș-Severin. În sensul că universitatea reșițeană este obligată să o repună pe postul de care s-a folosit pentru a lua mită și să-i plătească drepturile salariale cuvenite pe perioada desfacerii contractului de muncă.

Andrea Minda a arătat instanței că, potrivit Codului Muncii, angajatorul poate aplica o sancțiune disciplinară doar în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare. Dar nu mai târziu de șase luni de la data săvârșirii faptei! Ei bine, ținând cont de aceste prevederi legale, dar și de datele la care au fost săvârșite faptele și a fost pronunțată sentința definitivă, profesoara coruptă susține că decizia de a i se desface contractul de muncă a venit tardiv. Concret, motivează Andrea Minda, conducerea UEM a aflat despre abaterile sale grave în 4 aprilie, anul trecut, dar a demarat cercetarea disciplinară abia în iunie. Mai mult, și de la data efectuării cercetării disciplinare prealabile până la data aplicării sancțiunii ar fi trecut mai mult de 30 de zile.

Calendarul evenimentelor

24 martie 2016 – Andreea Minda a fost condamnată definitiv pentru corupție

4 aprilie 2016 – Senatul UEM a propus sancționarea disciplinară a profesoarei pentru abateri grave la etica universitară.

1 iunie 2016 – Rectorul Venera Manciu a demisionat!

8 iunie 2016 – A început cercetarea disciplinară. Andrea Minda nu a răspuns la niciuna din întrebările adresate de comisie.

21 iunie 2016 – Raportul comisiei privind cercetarea disciplinară a fost înaintat spre analiză și aplicarea sancțiunii către Senatul UEM, întrucât Legea educației spune clar că sancțiunile disciplinare se dau de către senate și nu direct de către rectori

13 iulie 2016 – Senatul a hotărât desfacerea contractului de muncă, lucru pe care i l-a comunicat, în aceeași zi, rectorului Bichescu, în vederea emiterii deciziei de concediere disciplinară.

19 iulie 2016 – Rectorul Bichescu a semnat concedierea

Pentru conducerea UEM nu a fost suficientă decizia definitivă de condamnare pentru luare de mită în formă continuată. A cerut într-un târziu Rechizitoriul care a stat la baza condamnării și abia apoi a demarat procedurile. Lent și foarte lent. Deși este evident că Venera Manciu nu s-a grăbit absolut deloc să scape universitatea de un profesor corupt, asta în condițiile în care oricum are imaginea terfelită, juristul UEM a prezentat argumente destul de solide în sala de judecată pentru care Andrea Minda să rămână departe de comunitatea academică din Reșița. Prezumția de nevinovăția de care s-a bucurat profesoara coruptă până la momentul pronunțării sentinței definitive a întârziat luarea vreunei măsuri disciplinare.

Abia după soluționarea definitivă a dosarului, în urma numeroaselor articole apărute în presă și în urma autosesizării membrilor Senatului Universitar a fost demarată procedura de cercetare disciplinară”, a explicat juristul UEM. Instanței i-au mai fost puse în vedere și alte aspecte. „Comisia de analiză disciplinară a constatat că faptele săvârșite de Andrea Minda constituie abatere gravă de la principiile de etică universitară și au afectat grav imaginea și prestigiul universității!”. Juristul de la „Eftimie Murgu” a mai învederat instanței că momentul de la care începe să curgă termenul de 30 de zile pentru aplicarea sancțiunii disciplinare nu poate fi altul decât 21 iunie, dată la care Raportul final a fost înregistrat la Senat în vederea aplicării sancțiunii. Iar până la decizia de concediere, semnată de rectorul Bichescu în 19 iulie, nu s-a consumat termenul legal prevăzut de Codul Muncii.

Tribunalul Caraș-Severin a interpretat însă cu totul diferit: Momentul de la care începe să curgă termenul de 30 de zile pentru aplicarea sancțiunii disciplinare este data de 8.06.2016 – data înregistrării raportului final al cercetării disciplinare prealabile la Rectorat. Raportând data emiterii deciziei de concediere disciplinară contestată – 19.07.2016 – la data înregistrării raportului final al cercetării disciplinare prealabile la Rectorat – 8.06.2016 – Tribunalul reține că dreptul Universității Eftimie Murgu de a aplica sancțiunea disciplinară s-a prescris. Și asta pentru că, în opinia instanței, termenul la care Universitatea a luat la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare nu ar fi, de fapt, 21 iunie, când Senatului i s-au comunicat concluziile cercetării disciplinare în vederea aplicării sancțiunii, ci 8 iunie, dată la care începuse efectiv cercetarea profesoarei, dată la care aceasta refuza să răspundă vreunei întrebări. Și, cum din 8 iunie până în 19 iulie, când a fost demisă, sunt mai mult de 30 de zile, Tribunalul Caraș-Severin a hotărât ca Universitatea „Eftimie Murgu” să o reprimească la catedră pe profesoara penală și să-i dea toți banii pe care nu i-a putut câștiga după desfacerea contractului de muncă.

Soluția a fost deja contestată, mai ales după ce laborantul care aduna șpăgile pentru Andrea Minda, dat afară în aceleași condiții, a primit o cu totul altă sentință, deși spețele sunt similare, iar instanța aceeași: Tribunalul Caraș-Severin.

Tratament special pentru corupți

Andrea Minda nu este singurul profesor de la „Eftimie Murgu” condamnat pentru infracțiuni de corupție care își poate vedea liniștit de treabă. La fel au stat lucrurile și pe vremea Doinei Frunzăverde, când președintele Senatului, Marian Mihăilă, și-a păstrat funcția deși fusese condamnat definitiv. Ce-i drept, într-un dosar care nu are legătură cu universitatea. Dar despre ce etică mai poate fi vorba, când în cazierul acestuia e scris negru pe alb: 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani! Și unde mai pui că pe Marian Mihăilă l-au trezit încă o dată mascații, în celebrul de acum dosar de corupție de la „Eftimie Murgu”?!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/