Abandonul şcolar – „o veche şi dureroasă problemă” în învăţământul românesc

În ultima perioadă, începutul fiecărui an școlar vine cu un număr mai redus de elevi față de anul precedent, un rol definitoriu în acest context fiind reprezentat atât de resursele financiare micșorate, cât și de implicarea tot mai puțină a părinților în procesul de studiu al odraslelor.

Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă, spre exemplu, nu face excepție de la acest subiect. În ciuda faptului că, din acest an, instituția de învățământ a pornit la drum cu o veste îmbucurătoare în ceea ce-i privește pe absolvenții de gimnaziu, tinerii având posibilitatea de a urma, timp de trei ani, cursurile învățământului profesional (sudor, mecanic auto, tinichigiu-vopsitor auto), dar și oportunitatea, după încheierea acestui ciclu, continuării învățământului liceal, totuși, unitatea de învățământ are cu 28 de copii mai puțin: „Avem clase mai puține. Am plecat la drum cu un proiect de 61 de clase, dar începem cu 60. Din păcate, nu am reușit să facem o clasă de liceu. În luna mai, aceasta a fost transformată în clasă de profesională”, a declarat directorul LTCD, Mihaela David-Izvernar, pentru expressdebanat.ro.

În ceea ce privește rata abandonului școlar, dar și cauzele care duc înspre acest rezultat, directorul vorbește despre abandonul școlar ca fiind „o veche și dureroasă problemă, în general, în învățământul românesc”, punând accent pe resursele financiare care fie îi îndeamnă pe părinți să plece la muncă în străinătate, fie îi determină pe aceștia să nu-și mai trimită copiii la școală „dacă vin dintr-o zonă mai îndepărtată de Moldova Nouă, deși abonamentul de transport le este decontat în proporție de 50%. Cumva nu-i susțin suficient de mult să-și continue studiile”.

Un alt aspect care-i deconectează pe copii de la învățătură se referă la mutările dese: acasă – în străinătate: „plecatul în străinătate cu copiii, îi înscriem, nu-i înscriem acolo, îi aducem înapoi în țară – toate acestea îi debusolează pe elevi”, a concluzionat directorul liceului de la Moldova Nouă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/